Analiza: IMM-urile n-au beneficiat de ajutor de la bugetul asigurarilor pentru somaj

0
1275

Consiliul National al Intreprinderilor Private mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a a realizat in perioada 13-19 iunie 2013 o consultare a IMM-urilor privind acordarea de sume din bugetul asigurarilor pentru somaj si masurile de stimulare a noilor locuri de munca si mentinerea celor existente, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

La intrebarea: “Ati beneficiat de sume de la bugetul asigurarilor pentru somaj in ultimii 5 ani? Toti respondentii au raspuns negativ.

73% dintre intreprinzatorii chestionati au declarat ca nu au beneficiat de finantari sau facilitati pentru crearea de noi locuri de munca, in timp ce 27% a declarat ca au beneficiat de finantari.

Peste 90% dintre participantii la studiu au declarat ca au facut eforturi considerabile sa nu concedieze salariatii societatii in timp ce 9% au declarat ca au facut concedieri colective sau individuale in ultimii 5 ani.

De asemenea, 91% dintre respondenti considera discriminatorii masurile aprobate prin Ordonanta de Urgenta nr. 36/2013 prin care doar salariatii din companii cu capital majoritar de stat ar primi sume din bugetul asigurarilor pentru somaj.

82% dintre respondentii considera ca masurile de protectie sociala acordate salariatilor concediati din cadrul angajatorilor cu capital majoritar de stat trebuie sa se aplice si pentru concedierile angajatorilor cu capital privat.

Referitor la adoptarea unor masuri pentru angajatorii care creaza noi locuri de munca sau pentru consolidarea locurilor de munca existente, toti respondentii au sustinut necesitatea adoptarii acestor masuri, raspunsurile vizand: facilitati fiscale – reduceri de impozite si contributii de asigurari sociale; acordarea de stimulente pentru crearea de noi locuri de munca; stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor; sustinerea programelor de formare profesionala pentru proprii angajati; stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a persoanelor defavorizare

Respondentii acestui sondaj sunt in proportie de 73% microintreprinderi, 18% intreprinderi mici si 9% ONG-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here