Analiză Goldring despre economie:

0
1078

Listarea Hidro, temperarea creșterii dobânzilor și accelerarea tranziției spre economia verde, cele mai așteptate evenimente pentru investitori, în 2023

 

Târgu Mureș, 21.12.2022 –  Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, temperarea sau chiar stoparea creșterii dobânzilor și accelerarea tranziției spre economia verde se conturează a fi principalele evenimente așteptate de investitori pentru anul 2023, în opinia analiștilor Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri din România, în termeni de listări.

„Listarea a până la 20% din acțiunile celei mai valoroase companii din România, Hidroelectrica, programată pentru anul viitor, va fi cel mai probabil nu doar evenimentul anului, ci al ultimului deceniu pentru piața de capital de la București. Suntem convinși că investitorii, atât de retail cât și instituționali, așteaptă cu mare interes acest IPO, pentru a cumpăra tocmai datorită oportunității și perspectivelor pe termen lung oferite de acest asset. Desigur, acest proces va fi influențat și de contextul macroeconomic, pentru care echipa noastră analizează două scenarii: pesimist-scenariu spre recesiune și prudent – optimist, de redresare economică”, a explicat Virgil Zahan, Directorul General al brokerului Goldring.

Scenariile macroeconomice posibile pentru 2023 au fost detaliate recent de Radu Cojoc, broker în cadrul Goldring, la evenimentul „Sunetul Banilor” dedicat investitorilor interesați de perspectivele economice ale anului viitor.

Potrivit brokerului Goldring, într-un scenariu pesimist, economia își menține cursul actual, cursul inflaționist continuă, punând presiune pe dobânzi și declanșând, în final, o posibilă recesiune. „Unul dintre aspectele care alimentează inflația și volatilitatea economică este legat de constrângerile de producție. Întrucât Băncile Centrale nu pot face față acestor limitări, se vor afla în situația de a crește în continuare ratele dobânzilor pentru a combate acest fenomen în mijlocul căruia ne aflăm”, a explicat Radu Cojoc.

Trendul descendent pe care s-a înscris inflația în ultimele trei luni din 2022 este, în opinia analiștilor Goldring, un semnal pentru un scenariu prudent-optimist, conform căruia anul viitor, am putea asista la temperarea sau chiar la stoparea creșterii dobânzilor și, implicit, la o încetinire a creșterii prețurilor.

„Întrucât piețele de capital acționează în mod constant la schimbările macroeconomice, se impune detalierea importanței posibilelor scenarii care ar putea avea loc. Concret, veștile economice pot fi bune sau rele. Cu toate acestea, ceea ce are o influență mai mare asupra piețelor de capital este dacă știrile sunt mai bune sau mai proaste decât se așteptau investitorii. De exemplu, veștile pozitive despre cifrele privind locurile de muncă și rata șomajului pot crește optimismul investitorilor cu privire la faptul că economia crește mai repede decât se așteptau”, a mai adăugat brokerul Goldring.

Cel de-al treilea cel mai așteptat eveniment al anului 2023 de către investitori, în opinia analiștilor de la Goldring, este accelerarea eforturilor de tranziție către energia verde. „Odată cu tranziția la energia verde, avem oportunitatea de a dezvolta noi industrii, în special în domeniul resurselor regenerabile, de a crea noi locuri de muncă și de a genera valoare adăugată în economie”, au punctat analiștii Goldring.

„Să nu uităm că accelerarea investițiilor în energie verde are loc atât pe fondul eforturilor globale de reducere a emisiilor poluante, cât și ca soluție rapidă de creștere a independenței energetice, ca efect al războiului declanșat de Rusia în Ucraina” a spus, la rândul său, Virgil Zahan, Directorul General al Goldring.

Recent, acționarii Fondului Proprietatea au votat în favoarea vânzării acțiunilor Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din capitalul social, la bursa locală. Deținută de stat în proporție de 80%, Hidroelectrica a avut de-a lungul anilor mai multe tentative de listare la bursă, fără succes însă. Evaluată la 56,469 miliarde de lei, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică verde din România, asigurând o treime din producția de electricitate a țării. În 2023, compania urmează să se listeze la Bursa de la București ca urmare a deciziei Fondului Proprietatea, acționar minoritar, de a vinde la bursă până la 19,94% din pachetul de acțiuni deținut.

Despre Goldring

Goldring are o experiență de peste 20 de ani pe piața de capital și a fost premiată ca „Intermediarul companiilor antreprenoriale la BVB” pe segmentul de acțiuni, în cadrul Galei „Performerii anului 2020” organizate de Bursa de Valori București.  În 2019, compania a primit „Premiul pentru inovație în industria de brokeraj” în cadrul Ceremoniei de premiere a performanțelor de pe piața de capital organizate tot de Bursa de Valori București și Premiul pentru „Intermediarul companiilor antreprenoriale românești la BVB” în 2018. Tot în anul 2018, Goldring a fost premiată de Asociația Brokerilor pentru contribuția la dezvoltarea activității de brokeraj. La finalul exercițiului financiar 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei, un profit net de 1,5 milioane de lei și 29 de angajați.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here