Alegeri Ungaria: Fidesz obtine 52,76% din voturi, dupa incheierea numararii tuturor buletinelor

0
576
ungaria-alegeri

ungaria-alegeriPrincipalul partid conservator din Ungaria, Fidesz, si aliatul sau crestin-democrat KDNP au obtinut 52,76% din voturi in primul tur al alegerilor generale, conform rezultatelor preliminare prezentate dupa incheierea numararii tuturor buletinelor de vot.Partidul Socialist s-a clasat pe locul al doilea, acumuland 19,3% din voturi.

 

Formatiunea nationalista Jobbik a obtinut 16,7% din voturi, iar cea ecologista Politica Poate Fi Diferita (LMP) 7,43%.

De asemenea, Forumul Democratic a fost sprijinit de 2,65% din alegatori, cu mult sub pragul electoral de 5%.

Viktor Orban, lansat in cursa pentru ocuparea functiei de premier dupa victoria Fidesz, le-a transmis sustinatorilor sai ca ungarii au votat pentru viitorul Ungariei si ca au pus capat unei perioada de esecuri.

„Voi ocupa cea mai importanta functie din viata mea”, le-a spus Orban, nominalizat de partidul Fidesz ca premier, sustinatorilor care s-au adunat in centrul Budapestei.

Orban a precizat ca rezultatul alegerilor, pe care l-a calificat drept „istoric” si suficient pentru formarea Guvernului, nu reprezinta o victorie pentru Fidesz, ci pentru toti cetatenii ungari si marcheaza sfarsitul unei perioade de esecuri ale socialistilor. Potrivit acestuia, cetatenii vor locuri de munca, ordine si securitate.

Attila Mesterhazy, plasat pe primul loc pe lista socialistilor aflati la putere, l-a felicitat pe Orban pentru victoria obtinuta de Fidesz. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here