Alegerea unui câine potrivit, o decizie importantă și dificilă

0
1576

Charmy.ro este portalul web pe care este bine ca să îl accesați dacă vreți să vă luați în viitorul apropiat un câine și vreți să citiți despre diversele rase canine ori dacă aveți deja unul și doriți să aflați lucruri inedite despre rasa de care aparține.

 

Există aici un catalog de rase de câini cu fotografii sugestive de mare ajutor în această direcție. Aflați de toate pe Charmy: despre standarde, caracteristici, originea fiecărei categorii canine în parte.

 

Chiar nu e simplu ca să alegeți cățelul potrivit, având în vedere că există mai mult de 400 de rase omologate în lume, ca să nu le mai punem la socoteală pe cele în așteptarea recunoașterii forurilor internaționale chinologice.

 

Fiecare dintre aceste tipuri are propriile caracteristici, obținute prin selecții îndelungate de către crescători de câini pasionați sau diverse trăsături moștenite din generație în generație, încă din vechime.

 

Când au fost domesticiți primii câini?

 

Precum se știe, câinii au fost domesticiți încă de acum 10 – 15 milenii, dar există unele dovezi că ei s-au aflat în preajma omului chiar de acum vreo 30.000 de ani, lucru de-a dreptul fabulos, trebuie să recunoașteți.

 

Diversele rase de câini nu sunt toate acceptate științific.  Clasificarea câinilor pe rase de la A la Z se face de diverse foruri internaționale, subiect pe marginea căruia au existat în trecut, așa cum mai există și azi, dispute înverșunate.

 

Una dintre cele mai răspândite rase de pe glob, este ciobănescul german, care are sute de mii de reprezentanți, conform statisticilor internaționale.

 

Totuși, există și rase mai rare de câini, cunoscute doar în anumite regiuni, doar de către oamenii ce locuiesc acolo. Surprizele în materie canină vor apărea și în anii ce vin, fără îndoială.

 

Criterii de alegere a câinelui potrivit

 

Oricum, pentru a vă ușura căutarea tipului de câine pe care îl vreți, trebuie ca să decideți mai întâi de toate dacă vă orientați spre un câine utilitar, pentru protecție și pază ori către unul de companie, jucăuș, bun pentru a vă distra împreună.

 

În afara de asta, în raport de spațiul pe care îl aveți, va trebui ca să stabiliți și dacă vreți un câine dintr-o rasă de dimensiuni mari, mijlocii, mici sau chiar liliputane (un cățeluș „de buzunar”).

 

Unii și-ar dori un Saint Bernard, alții un micuț  chihuahua, deci plaja de alegere este foarte largă.

 

Sau, cine știe, poate că în aceeași familie soțul vrea un câine uriaș, iar soția unul de plimbat în poșetă! Ar trebui văzut care sunt rasele de câini care se suportă și care nu, dacă aveți de gând să introduceți în familie două sau mai multe tipuri de câini. Asta ca să nu mai spunem că și în cadrul aceleiași rase, la fel ca și oamenii, exemplarele canine pot avea simpatii și antipatii.

 

Experții cred că câinii au evoluat din strămoși înrudiți, dar diferiți – șacal, lup și câine primitiv, motiv pentru care, explică zoologii, există și mai multe rase canine, uneori destul de diferite între ele.

 

În orice caz, dacă vreți un prieten pentru suflet care să nu vă dea dureri de cap, alegeți un câine de companie blând, care nu necesită o îngrijire complexă. Selecția reușită a raselor de acest tip, realizată de crescători renumiți, garantează azi că o să aveți o relație armonioasă cu un asemenea nou membru pe care urmează ca să îl integrați în familie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here