Agricultura, IT-ul si externalizarea serviciilor, domeniile vanate de investitorii straini in Romania

0
1092

„Principalul argument pentru agricultura este interesul major al fondurilor de investitii straine pentru cumpararea de terenuri si ferme, dar si pentru cultivarea si operarea acestora. Terenul din Romania prezinta avantaje majore pentru investitori, datorita faptului ca exista suprafete foarte mari de teren care pot fi incadrate in zona de culturi bio, fapt ce ridica pretul produsului final”, a declarat intr-un comunicat Bogdan Badea, managing director Accace in Romania.

Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investitii, insa procentul nu poate fi estimat, arata compania de consultanta, anunta Mediafax.

IT-ul este de asemenea un domeniu de interes, datorita cresterii cererii de aplicatii sau dezvoltarii de programe, unde Romania este privita ca una dintre cele mai mature piete pentru externalizare.

Nu in ultimul rand, un domeniu care a atras si atrage in continuare companii este cel al centrelor de externalizare, cu un potential foarte mare. Deosebirea fata de primele doua sectoare este aceea ca acesta genereaza venituri mai mici pentru economie, insa are avantajul de a crea cele mai multe locuri de munca, in opinia consultantilor.

„Unul dintre factorii care au atras companiile in ultima perioada, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pietei locale de externalizare. Motivul este simplu: furnizorii de servicii de externalizare vin in sprijinul companiilor si, implicit, in sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate – pret al serviciilor prestate, simplificand procesele interne si crescand increderea investitorului in piata locala, prin diminuarea impactului negativ al impredictibilitatii fiscale si preluarea poverii administrative”, se arata in comunicat.

Analizand nivelul de pregatire al Romaniei in ceea ce priveste investitiile straine, compania arata ca avantajele fata de tarile din regiune raman in continuare forta de munca si costurile operationale scazute, in timp ce punctele slabe sunt reprezentate de birocratie, pe care investitorii o percep ca fiind excesiva, si lipsa predictibilitatii fiscale.

„Forta de munca este privita din doua perspective: in primul rand vorbim de costul mai redus fata de tarile din regiune, apoi de o pregatire mai buna atat in ceea ce priveste limbile straine, cat si expertiza pe zona de IT. Pe de alta parte, schimbarile dese ale legislatiei fiscale sperie multi investitori. Avem, desigur, clienti care au fost nevoiti sa isi schimbe strategia din Romania din cauza modificarilor fiscale neasteptate, insa in final conteaza cum venim noi in intampinarea acestora, ce solutii le oferim pentru a continua sa investeasca in piata locala”, a explicat reprezentantul Accace.

De altfel, lipsa predictabilitatii in zona legislativa si cea fiscala se numara printre principalele riscuri in ceea ce priveste investitiile in Romania, iar in anumite domenii, cum ar fi IT-ul, se poate vorbi si despre dificultati in a gasi forta de munca specializata, potrivit firmei de consultanta.

„Cu toate acestea, printre cei mai activi investitori in Romania se numara fondurile de investitii si companiile din Europa de Vest, insa nu exista o segmentare clara a domeniilor de care acestia sunt interesati”, se mai arata in comunicat.

Accace asigura servicii de contabilitate, raportare financiara, corporate si secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanta fiscala si de afaceri. Compania are birouri in Romania, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina si Marea Britanie, fiind prezenta prin parteneri in alte 12 state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here