Agentia de presa Reuters este de parere ca Traian Basescu pariaza pe planul lui Vladimir Putin. Mihai Razvan Ungureanu va fi, cel mai probabil, candidatul partidului la Presedintie in 2014. Tu ce crezi?

0
696
acord-parteneriat

acord-parteneriatPresedintele Romaniei, Traian Basescu, pariaza pe planul aplicat de Vladimir Putin, desemnandu-l ca probabil succesor pe un fost sef al unui serviciu de informatii, comenteaza agentia Reuters, notand totusi ca asemanarile dintre Romania si Rusia sunt limitate.

„Presedintele unui fost stat comunist afectat de criza economica il desemneaza succesor pe un fost sef al unui serviciu de informatii. Suna familiar?”, scrie Reuters, sub titlul „Presedintele Romaniei pariaza pe planul lui Putin”.

„Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a numit pe vechiul sau aliat Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru, iar acesta va fi, cel mai probabil, candidatul partidului la presedintie cand mandatul lui Basescu va expira in 2014, conform unor surse din PDL, o manevra similara cu decizia lui Boris Eltin de a-l promova pe Vladimir Putin, in Rusia, in urma cu peste zece ani”, precizeaza Reuters.
„Ascensiunea unui fost sef al unui serviciu de informatii la conducerea unei tari care inca este traumatizata de Securitatea fostului regim comunist starneste nelinistea unora, dar asemanarile cu Vladimir Putin sunt limitate. in timp ce Putin a lucrat in KGB si a contribuit la initierea unui razboi impotriva separatistilor ceceni, Ungureanu este prea tanar pentru a fi lucrat pentru fosta Securitate si este improbabil ca el sa ia masuri impotriva minoritatilor; etnicii maghiari, cel mai mare grup minoritar, sunt parteneri ai coalitiei guvernamentale”, explica Reuters.

„Dat fiind ca a studiat la Oxford, Ungureanu are o perspectiva prooccidentala. in calitatea de ministru de Externe, a colaborat cu Statele Unite in cazul Irakului, iar in calitatea de director al SIE, a colaborat cu alte state membre NATO. Romania chiar a fost implicata intr-un scandal cu Rusia in 2010, intr-un caz de spionaj care a avut ca efect expulzarea reciproca a unor diplomati. Basescu, liderul PDL pana ce a demisionat la preluarea presedintiei in 2004, are mult mai putina putere decat Boris Eltin”, subliniaza Reuters. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here