AFP: Criza economica adanceste dilema medicilor romani, tentati sa plece in strainatate

0
711
medic-doctor-stetoscop

medic-doctor-stetoscopDeja foarte mici si incurajand astfel practicile de coruptie, salariile personalului medical au fost reduse cu aproximativ 25 la suta incepand din iulie, asa cum a fost cazul intregului sector public. Eugenia Udrea, de 25 de ani asistenta la Marie Curie, are un salariu lunar de 162 de euro, fata de 255 de euro anterior.

 Salariul mediu in Romania este de 350 de euro.

„Multi dintre colegii nostri pleaca in Europa, pentru ca salariul este mai bun”, marturiseste ea.

in 2009 peste 8.000 de medici romani lucrau in strainatate, adica unul din sapte, potrivit organizatiilor profesionale.

Renumit specialist in ortopedie pediatrica, profesorul Gheorghe Burnei, in varsta de 58 de ani, se lupta pentru a mentine acest serviciu, crucial pentru copiii care sufera de malformatii si tumori osoase. Dar si el s-a gandit sa plece.

I s-a propus un salariu incomparabil mai mare fata de cel castigat in Romania, dar mai ales conditii de lucru lipsite de grijile cotidiene cu care se confrunta la spitalul Marie Curie.

„Masa pe care este operat acest tanar pentru a i se reface piciorul este prea veche si nu este adaptata la ortopedia pediatrica”, spune Burnei.

„Statia centrala de sterilizare ar fi trebuit schimbata de 16 ani. Ea este reparata, dar ne este teama de infectii”, adauga el.

Echipamentul din sala de operatii provine dintr-o donatie. si aspectul primitor al serviciului – peretii zugraviti impecabili, mobilierul curat – nu se datoreaza decat sponsorilor si unei fundatii caritabile.

Serviciul functioneaza cu doar doi medici si din cauza lipsei resurselor, pacientii trebuie sa plateasca pentru anumite implanturi.

„Este ca si cum cu un morcov si cu o ceapa ar trebui sa faceti o supa buna pentru multi invitati”, a rezumat un coleg al lui Burnei, Constantin Ciobanu, referindu-se la activitatea zilnica a medicilor romani. El isi sfatuieste fiul, care studiaza tot medicina, sa plece in strainatate.

„in acest ritm, riscam sa ne intoarcem cu 20 de ani in urma, dupa ce am ajuns la un nivel performant in ortopedia pediatrica”, spune Burnei.

El a decis sa ramana in tara pentru „a duce la bun sfarsit proiecte aflate in curs”, printre care imbunatatirea sistemului de depistare precoce a cazurilor de scolioza si formarea de specialisti in intreaga tara.

„in prezent, aproape toate cazurile ajung la noi, chiar si cele care ar putea fi tratate in provincie. Avem o lista de asteptare de doi ani. Nu mai avem timp pentru cercetare, deoarece trebuie sa continuam tratamentele”, afirma el.

in principal, cei care l-au convins sa ramana in tara au fost zecile de pacienti si familiile lor, care isi pun toate sperantele in competentele sale.

Romania aloca putini bani sanatatii, mai putin de 4 la suta din produsul intern brut, fata de alte tari europene, cum ar fi Franta, cu 11 la suta.

„Un numar redus de persoane cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate, dar toata lumea vrea sa primeasca ingrijiri medicale”, afirma Radu Tabacaru, directorul medical al spitalului, comparand sistemul de sanatate romanesc „injust si anacronic” cu un vapor aflat „pe punctul de a se scufunda”.

Guvernul de la Bucuresti a extins recent la noi categorii de persoane plata contributiilor la Fondul asigurarilor de sanatate, in conditiile in care doar 6,7 milioane de romani din 21,5 de milioane erau anterior obligati sa le plateasca. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here