Adviser de serviciu

0
1090

In limba romana, ”adviser” se traduce prin ”consilier”, ”sfatuitor”, ”sfetnic” ori ”povatuitor”. Adica un specialist care rezolva problemele deosebite dintr-un anumit domeniu (sau, de ce nu, din mai multe) – gratie harului, experientei si cunostintelor acumulate.

Dar cine sa aiba nevoie de sfaturi (adica de ”vorbe, argumente spuse cuiva, pentru a-l convinge sa procedeze intr-un anumit fel, intr-o imprejurare data” – vezi DEX ONLINE). Eu intreb, eu raspund: mai nimeni de pe-aicea. Fiindca, noi, romanii, suntem supercalifragelistici, suntem unici si irepetabili si, evident, avem intotdeauna dreptate (inclusiv cand gresim!). Drept pentru care nu ne uitam nici in stanga, nici in dreapta, nu intrebam nimic pe nimeni si, ca regula generala, suntem surzi la orice soapta de ajutor care ne-ar ajunge pe la urechi. Ne pricepem la tot si nu acceptam, sub nici o forma, sa se bage altcineva in genialitatea noastra omnipotenta si multilaterala, care caracterizeaza pozitia noastra sublima, de suverani absoluti in propria ograda.
Scurt pe doi: ”Lasa-ne, ma, ca stim noi mai bine”! Asa s-a ajuns ca prosperi oameni de afaceri (cu pretentii de emiri si limuzina la scara Dorobantilor) sa devina aproape muritori de foame, pentru simplul motiv ca nu au avut sfetnici buni (nici macar noaptea, pe care in loc s-o somnoreasca, o faceau alba!). Cum se spune in popor: ”Au ajuns de la moara la rasnita.” S-au prabusit imperii financiare, asa cum se ivisera: din nisip. Ce e mai grav, e ca nu invatam din greseli, ba le si repetam, cu zambetul (rictusat!) pe buze – cu toate ca, asa cum stiam din batrani: ”Pana nu se loveste cineva cu capul de pragul de sus, nu-l vede pe cel de jos!”…
”Business Adviser” a fost un sfatuitor tenace, din 2005 incoace, si va ramane si in continuare. Multi ne-au auzit, iar unii chiar ne-au si ascultat. Pentru ei scriem, pentru ei vorbim, pentru ei existam. Pastram tutunul de soi in cutia lui etansa, ca sa nu se usuce. Și dam foc la pipa cu un chibrit special, ca sa nu ne ajunga flacara la degete. Tutunul arde mocnit, in vatra pipei. Iar cand se stinge, o reaprindem… Iar si iar…
VLAD HOGEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here