Adrian Paunescu, inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

0
685
scriitor

scriitorAdrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare, duminica dupa amiaza, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitala, in prezenta a mii de oameni, inainte de slujba de inmormantare mai multe personalitati sustinand discursuri in care au evocat personalitatea poetului.

 

La sosirea cortegiului funerar, cimitirul Bellu era arhiplin, cateva mii de oameni venind sa-si ia ramas bun de la poet.

Pe o scena amenajata aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, au tinut discursuri mai multe personalitati: Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, presedintele Academiei de stiinte a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a recitat si o elegie compusa de el in memoria poetului, muzicianul Victor Socaciu, istoricul Dan Berindei, poetul sarb Adam Puslojic, care a depus la crucea lui Paunescu un buchet de flori rosii, galbene, albastre si albe – culorile steagurilor Romaniei si Serbiei -, jurnalistul Marius Tuca. Acestia au evocat personalitatea omului de cultura si au rememorat diverse momente petrecute alaturi de acesta.

Astfel, Mihai Cimpoi a spus despre Paunescu ca a fost „un rapsod al intregului neam romanesc”, iar Gheorghe Duca a spus ca intreaga natiune, intelectualitatea din Republica Moldova este alaturi de familia Paunescu si de poporul roman.

„Faptul ca inaintea mea au vorbit doi frati basarabeni (Cimpoi si Duca, n.r.) este o dovada ca n-a uitat de unde a plecat, ca a avut o viata pilduitoare si ca si-a meritat cu prisosinta traiul pe acest pamant”, a spus, la randul lui, Varujan Vosganian, adaugand ca Adrian Paunescu „nu a scris doar poezii, a scris psalmi”. „Poeziile lui nu era neaparat nevoie sa fie tiparite, erau spuse, soptite cantate, caci mergeau direct la inima”, a mai spus acesta.

Victor Socaciu, care a vorbit in numele colegilor de la Cenaclul Flacara, a spus: „Ne storcea pe rand de toate energiile si scotea la lumina ce avea fiecare mai bun”. El a mai spus ca le-a propus acestora sa duca mai departe opera lui Paunescu: „Sa refacem si mai ales sa reaprindem flacara”.

Istoricul Dan Berindei, vorbind in numele Academiei Romane, a declarat ca spera ca intr-un viitor cat mai apropiat acest for sa-l aiba si pe Adrian Paunescu in randurile sale. El l-a numit, totodata, pe Adrian Paunescu „un tribun reinviat de la ’48, un insufletitor al oamenilor”.

Mai multi preoti au oficiat o scurta slujba, iar multimea adunata la mormantul lui Adrian Paunescu l-a aplaudat pe poet, in acordurile fanfarei, dupa care garda militara a tras in aer mai multe salve. De asemenea, a fost cantat imnul de stat.

Drapelul cu care fusese acoperit sicriul a fost inmanat sotiei poetului, Carmen Paunescu.

Locul de veci al lui Adrian Paunescu se afla in zona in care sunt mormintele lui Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Nichita Stanescu, George Calinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

Printre participantii la funeralii s-au numarat Corneliu Vadim Tudor, Codrin stefanescu, Marius Marinescu, Varujan Vosganian, Marius Tuca, Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintila, Nicolae Badea, Victor Ponta, Adrian Nastase, Lavinia sandru, Ecaterina Andronescu, generalul Mircea Chelaru, precum si numerosi actori si academicieni.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu s-a aflat incepand de vineri si pana sambata seara la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, dupa care a fost mutat la Ateneul Roman. Duminica la pranz, sicriul cu trupul poetului a fost dus la Biserica Boteanu din Capitala, unde un sobor de sapte preoti si trei diaconi, condus de PS Varlaam Ploiesteanul, a oficiat slujba de inmormantare.

De vineri pana duminica, mii de oameni au venit, cu flori si lumanari, pentru a-si lua ramas bun de la poet, la sediul Uniunii Scriitorilor si la Ateneul Roman.

Printre acestia, s-au numarat: presedintele Traian Basescu, printul Paul si printesa Lia, Ovidiu Ioanitoaia, Ilie serbanescu, Victor Ponta, Daciana Sarbu, Ecaterina Andronescu, Jean Valvis, Lavinia sandru, Nicolae Badea si Bebe Ivanovici, Adrian Nastase, Gigi Becali, Dumitru Dragomir, Mircea Albulescu, Titus Corlatean Corina Cretu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoita, Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile seicaru, Mircea Martin, Gabriel si Georgeta Dimisianu, Ducu Bertzi, Irina Loghin, Fuego, Paul Everac, Razvan Theodorescu, Ivan Patzaichin, Gheorghe Gheorghiu, Evandro Rosetti, George Nicolescu, Mugur Mihaescu, Monica Pop, Carmen Tanase, Sorin Oprescu, Christian Ciocan si ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu.

Galeria echipei Rapid, presedintele clubului, Dinu Gheorghe, si antrenorul Marius sumudica au venit, de asemenea, sambata seara, sa-i aduca un ultim omagiu lui Adrian Paunescu si sa depuna o coroana de flori.

Coroane de flori au fost aduse la sediul USR si din partea premierului Emil Boc, a ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si a ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Poetul Adrian Paunescu a incetat din viata vineri dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale si hepatice.

Adrian Paunescu – nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist si om politic. Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here