Admiterea la facultate nu se va mai face pe baza mediilor din liceu. Afla care sunt noile conditii de intrare la universitati!

0
842
universitatea-bucuresti-locuri-taxa

universitatea-bucuresti-locuri-taxaAdmiterea la facultate se va face doar in urma unor probe sustinute oral sau scris si a notelor sau mediilor de la bacalaureat, fiind interzisa folosirea mediilor din timpul anilor de studiu in liceu, intrucat exista diferente mari de notare de la o unitate la alta, a declarat ministrul Educatiei.

Folosirea mediilor din timpul anilor de studiu in liceu drept criteriu de admitere in facultate in anul universitar 2012-2013 este interzisa, a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Catalin Baba.

„Incurajam reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere in universitate. De asemenea, intrucat a existat un bacalaureat riguros, iar in acest an dorim unul la fel, universitatile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru ca exista diferente mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate insemna doar 8 la altul”, a spus ministrul Educatiei.
Ela tinut sa precizeze ca Ministerul Educatiei recunoaste ca este o diferenta de notare intre licee, unele unde este foarte greu sa optii spre exemplu nota 9,50, iar altele in care aceasta nota este obtinuta mai usor.

„Trebuie sa recunoastem ca exista aceasta diferenta, de aceea interzicem folosirea la admitere a mediilor din timpul anilor de studiu. Ne bazam pe un bacalaureat corect, a carui notare este identica in toate unitatile de invatamant”, a precizat Catalin Baba.

Ordinul de ministru privind admiterea in invatamantul superior de licenta, masterat sau doctorat pentru anul universitar 2012-2013 a fost publicat in Monitorul Oficial in 13 martie.

Prin acest ordin, Ministerul Educatiei vrea sa clarifice admiterea in invatamantul superior respectand autonomia universitara.

In acest context, printre deciziile alternative exista organizarea unui examen de admitere in universitate, care poate consta in probe scrise au orale, sau rezultatele de la examenul de bacalaureat.

In anul universitar 2011-2012, admiterea in invatamantul superior s-a putut face printr-un test sau analiza de dosar, in aceasta din urma fiind luata in calcul la admitere media celor patru ani de studiu.

Potrivit ordinului de ministru, examenul de admitere in anul universitar 2012-2013 se organizeaza pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de catre fiecare institutie de invatamant superior in baza autonomiei universitare, cu respectarea legislatiei si a ordinului MECTS.

Examenul de admitere poate consta si in probe (scrisa sau orala) pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive. Pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive, examenul de admitere va contine obligatoriu si o proba practica eliminatorie, sustinuta anterior celorlalte probe.

De asemenea, pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenta sau dizertatie, dupa caz, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studiu.

La admiterea in ciclul de studii universitare de licenta pot candida absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau echivalenta a acesteia.

 

Examen de admitere, posibil in 2013

Admiterea la Academia de Studii Economice din Bucuresti se va face anul acesta doar pe baza mediei de bacalaureat, introducerea unui examen fiind exclusa.

„Consiliul de Administratie a facut niste demersuri pentru modificarea modalitatii de admitere, care vor fi prezentate in sedinta de Senat din 4 aprilie si, speram ca vor fi aprobate. in acest an mergem 100% pe media de la bacalaureat. Pana acum reprezenta doua treimi. Pentru noi este chiar mai bine asa pentru ca bacalaureatul este un indicator mai obiectiv, mai relevant. Pentru acest an iese din discutie un examen. Nu putem sa le facem asa ceva candidatilor nostri. Pentru anul viitor, insa, se ia in calcul varianta examenului de admitere. Speram sa ajungem inapoi de unde am plecat, adica la examen de admitere”, a declarat pentru gandul Florina Mohanu, director de comunicare ASE.

Aceeasi situatie si la Universitatea de Vest din Timisoara. „Nu vom organiza examen. Nu putem schimba regulile jocului in timpul jocului. Un eventual examen trebuia anuntat cu sase luni inainte. Vom lua in calcul numai bacalaureatul, un criteriu mai relevant decat mediile si notele din liceu, de altfel. in timp am putea decide o alta varianta de admitere. Nu cred ca pe candidatii care vor sa urmeze facultati precum Fizica sau Chimia, unde trebuie sa ai chemare si unde nu avem concurenta din partea facultatilor particulare, i-ar deranja un examen de admitere. Am fi dezavantajati de un astfel de examen la facultatile unde avem concurenta, cum sunt de exemplu cele economice”, a declarat pentru gandul Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest.

Nici la Universitatea Babes Bolyai nu se ia in calcul varianta examenului de admitere mai devreme de 2013. „Vom lua in calcul media de la bacalaureat si notele distincte de la diverse materii, in functie de facultate. Suntem in faza in care fiecare facultate vine cu propuneri privind admiterea. De la anul vom putea introduce teste de admitere, pentru ca universitatea noastra nu risca sa ramana fara candidati daca vom face acest lucru”, ne-a declarat Aurel Pop, rectorul UBB.

Si la Universitatea din Bucuresti se va apela cel mai probabil la aceeasi solutie, in cazul facultatilor care luau in calcul, in diferite proportii, notele si mediile din liceu. Este vorba despre Administratie si Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizica, Geologie si Geofizica, Istorie, Limbi straine (diverse specializari), Litere, Sociologie, stiinte Politice si Teologie Ortodoxa.

„Luni, facultatile vor veni in Consiliul de Administratie si vor face propunerile privind modalitatea de admitere, iar in aprilie, la primul Senat, vor fi aprobate”, au declarat reprezentanti ai Universitatii din Bucuresti.

(Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here