ACUZATII GRAVE

0
996

Nicolae Ciuleac, investitorul roman din Tulcea, explica cititorilor Libertatea cum a ramas fara afacerea in care lucreaza 500 de oameni.

Firma se numeste Carniprod. Ii apartine lui Nicolae Ciuleac si a avut, conform Ziarului Financiar, afaceri de 16 milioane de euro anul trecut.

Pesta africana, boala care nu afecteaza oamenii, dar omoara fara crutare porcii, boala care se transmite prin deplasarea, prin migrarea si prin hrana animalelor, loveste Carniprod.

Avertizat din februarie 2017 de Comisia Europeana ca nu face suficient pentru prevenirea pestei africane, Guvernul sustine ca si-a indeplinit datoria.

500 de angajati are Carniprod la ferma, abator si fabrica, toate oprite
Numai ca, in iulie 2017, primul focar apare in Romania, in Satu Mare. Apoi urmeaza unul in judetul Tulcea, tinut secret, tot in 2017.

In iunie 2018, epidemia se intinde si abia atunci un secretar de stat, povesteste Nicolae Ciuleac, e primul reprezentant al vreunei autoritati care il avertizeaza ca ”Vine pesta!”.

Trec cateva zile si statul ii inchide lui Nicolae Ciuleac ferma, abatorul si fabrica, pentru ca acestea sunt regulile luptei cu epidemia.

-Domnule Ciuleac, sunteti cel mai afectat crescator de porci din Romania de pesta africana.
-Da. Ca sa fiu foarte exact, mi-au fost luati de catre stat si omorati 48.030 de porci.

-Asta inseamna ca 80% din porcii sacrificati pana acum din toata tara vin din crescatoria dumneavoastra.
-Cum ati facut calculul?

-Guvernul, prin ANSVSA, a raportat vineri 61.000 de porci sacrificati din cauza epidemiei.
-Eu va spun doar atat. La noi sunt 48.030. La o ferma vecina din Babadag, inca vreo 19.000 de luat si omorat. Adunati-i!

-Ies deja 67.000, doar din Tulcea. Si restul tarii?
-Vreau sa-mi cantaresc cuvintele, pentru ca am pierdut afacerea, dar mai am viata. Asa ca intelegeti dumneavoastra ce trebuie!

300.000 de euro trebuie sa adune Nicolae Ciuleac pana pe 10 august ca sa plateasca salariile

-Primul focar de pesta a fost declarat pe 31 iulie 2017. Guvernul spune ca a luat masuri ferme de atunci. Dumneavoastra cand ati fost avertizati?
-Era o duminica, cred ca 17 iunie anul asta, oricum jumatatea lui iunie. Stateam linistit acasa si m-a sunat subprefectul de Tulcea ca sa ma vad cu secretarul de stat de la Agricultura.

-…scuze, cum il cheama pe subprefect?
-Nu stiu.

-Cum nu stiti? E subprefectul judetului unde aveti si crescatoria, si abatorul, si fabrica de procesare a carnii.
-Nu stiu nici cine sunt ei, nici cum ii cheama, nici ce fac, ca oricum nu fac nimic!

-Si ce s-a intamplat in continuare?
-I-am zis ca ne vedem luni la fabrica. Mi-a zis ca e urgent si ca sa ma duc atunci, duminica. M-am dus. A venit secretarul de stat Alexandru… stati ca-mi scapa, e de la APIA, Alexandru T… Tachianu parca. Mi-a spus ca e un focar de pesta africana in Delta.

-Si?
-Auzisem de la oameni ceva de cateva zile, dar noi avem o biosecuritate deosebita. Nu e voie nici sa aduca mancare in fabrica. Fabrica e la 1 kilometru distanta de zootehnie.

-Scuze ca insistam. E putin probabil sa va amintiti corect. ANSVSA a descoperit un focar in Romania, la Satu Mare, in iulie 2017, apoi altul in Delta, tot in 2017, cum sa fiti avertizat abia in iunie 2018?!
-Asa cum auziti! Nu va suparati, e adevarat ca sunt nedormit, suparat si tulburat, dar raman un om care peste cateva zile, pe 10 august, trebuie sa dea 500 de salarii, asa ca stiu ce vorbesc! La jumatatea lui iunie 2018, abia atunci am fost avertizati ca vine! Asta mi-a si zis: ”Vine pesta!”. Vreau sa mai spun ceva oamenilor care citesc Libertatea.

-Va rugam!
-Cu cateva saptamani inainte de vizita secretarului de stat de la Agricultura, au venit cativa medici veterinari. Au verificat biosecuritatea si era in regula.

-Si nu v-au spus nimic despre amenintarea pestei?
-Va repet: nimic! Acesta e adevarul.

-Veti fi despagubit, da?
-Da. Dar cand? Ca asta e ideea. Bancile nu vor sa-mi dea credit, mi s-au oprit si abatorul, si fabrica de procesare a carnii.

-Si cati bani veti primi?
-Se plateste pretul de piata. Porcul de consum e cam 6,2 lei pe kilogram. Dar intr-o crescatorie e si genetica, va dau un singur exemplu: un vier costa si 12.000 de euro! Am calculat, probabil ca putem deconta cel putin 5 milioane de euro, dar se poate ajunge si la 8 milioane. Totul se va plati corect, da, insa cum dau salariile pe 10 august pentru 500 de familii, asta e raspunderea mea! Ca la cat protejeaza ei producatorii romani… Oricum, duminica la ora 14 voi fi la B1 TV, la o emisiune si o sa spun mai multe.

-Se va extinde?
-Sigur ca se va extinde. Dau oamenilor un singur exemplu. Oficialitaile spun ca vor impusca mistretii din Delta. Dar unde o sa-i duca, pentru ca sunt mii in locuri greu accesibile? O sa-i lase acolo, vor putrezi, dar virusul ramane viabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here