Activitatea din sectorul industrial a inregistrat o scadere in ultimele 4 luni

0
741
industrie

Sectorul industrial din Romania, care include activitatile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie si apa si salubritate, a intregistrat o scadere in ultimele patru luni, conform Barometrului Industriei din Romania realizat de IRSOP Market Research si Facultatea de Management din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Sondajul a fost realizat pe un esantion de 327 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor aproximativ 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei.

Sectorul industrial a continuat sa scada la inceputul anului 2015, la majoritatea indicatorilor analizati de Barometrul Industriei din Romania. Analiza se bazeaza pe 11 indicatori cheie, printre care productia totala, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numarul de angajati, costurile de productie, cheltuielile de capital si exporturile. in luna ianuarie, 35% din companii au inregistrat o scadere a productiei, in timp ce numai 24% au raportat cresteri comparativ cu luna precedenta, iar peste 38% din companii au raportat un declin al numarului de comenzi noi. Costurile de productie au crescut pentru 36% dintre companii, in timp ce doar 12% dintre firme au simtit o scadere din acest punct de vedere.

„Productia industriala reactioneaza foarte rapid la schimbarile din economie. Reducerea activitatii nu poate avea decat doua cauze: situatia economica generala sau scaderea cererii. Noi credem ca este vorba despre o scadere a cererii, care a inceput in ultimele luni ale anului trecut si a continuat in ianuarie 2015”, a declarat Dr. Petre Datculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting.

Desi activitatea curenta este mai dificila pentru industrie, firmele estimeaza ca sectorul industrial va relua cresterea in urmatoarele luni. Se asteapta ca vor creste volumul productiei, volumul comenzilor, numarul de angajati si volumul stocurilor. in acelasi timp, firmele anticipeaza o scadere a costurilor de productie, in baza unor factori precum scaderea preturilor la combustibili si energie sau a masurilor de reducere a cheltuielilor pe care le au in vedere pentru perioada viitoare.

“Industria are o contributie semnificativa in formarea PIB, iar datele Barometrului pot fi valoroase in prognozarea evolutiei economice in Romania. Ne propunem sa realizam periodic Barometrul Industrial, pentru a sprijini oamenii politici, managerii, investitorii, economistii si mediul de afaceri in activitatea lor prin asigurarea de informatii la zi despre evolutia industriei din Romania”, a declarat conf. dr. Florina Pinzaru, decanul Facultatii de Management din cadrul Școlii Nationale de Studii Politice si Administrative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here