Actiuni concrete ale CCIB in vederea dinamizarii relatiilor economice cu Republica Tunisiana

0
912

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intalnire cu o misiune economica din Republica Tunisiana, condusa de Aida Louki, director al Camerei de Comert si Industrie Sfax. La eveniment, care s-a desfasurat in prezenta Excelentei Sale Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Tunisiene in Romania, au participat, de asemenea, oameni de afaceri romani, interesati de piata tunisiana.

in contextul semnarii acordului de cooperare intre CCIB si CCI Sfax, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat ca organizarea, in sediul istoric al Camerei bucurestene, a unei saptamani a produselor tunisiene; desfasurarea, in regim de reciprocitate, a unor misiuni economice specializate atat in Tunisia, cat si in Romania; infiintarea unui Consiliu de Afaceri Romano-Tunisian reprezinta proiecte concrete a caror punere in practica va conduce la cresterea valorii schimburilor comerciale bilaterale.

Despre importanta semnarii acordului de cooperare intre cele doua Camere a vorbit si ES Boutheina Labidi, ambasadorul apreciind ca acest document constituie „piatra de temelie a dezvoltarii, in viitorul apropiat, a relatiilor comerciale romano-tunisiene”.

in a doua parte a evenimentului – care se inscrie in sfera preocuparii constante a CCIB de a dezvolta relatiile economice si comerciale cu tari din afara Uniunii Europene – oaspetii si-au prezentat activitatea, punctand interesul de a colabora cu parteneri din tara noastra, si au intrat in dialog cu reprezentantii firmelor romanesti care au raspuns invitatiei CCIB.

Valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari este in continuare modesta, desi in 2014 a avut loc o crestere a acestora cu circa 50% fata de anul precedent, datorita dublarii exporturilor romanesti (de la 124 mil. USD la 253,5 mil. USD). in primele opt luni ale acestui an se constata o reducere cu 21% a valorii schimburilor, pe fondul comprimarii exporturilor romanesti. Cu toate acestea, Tunisia reprezinta a treia piata de desfacere a produselor romanesti in Africa, dupa Algeria si Maroc, inaintea Libiei si Africii de Sud. Romania exporta in Tunisia, in principal, produse petroliere prelucrate (57% din total exporturi) si cereale (23%) si importa masini si aparate electrice (57%) si produse chimice (15%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here