Acord privind practicile comerciale neloiale

0
1147
European union flag against parliament in Brussels, Belgium

Consiliul, Parlamentul European si Comisia Europeana au ajuns la un acord asupra textului final al directivei privind practicile comerciale neloiale (PCN), in cadrul unei reuniuni trilaterale de ultim moment, care a avut loc pe 19 decembrie.

Asociatia comerciala ecologica IFOAM UE a salutat acest text. Presedintele sau, Jan Plagge, a declarat:

Este necesar un standard armonizat minim la nivelul UE cu privire la practicile comerciale neloiale”, adaugand ca spera ca “o colaborare adecvata intre autoritatile competente ale statelor membre va garanta ca aceasta directiva este pusa in aplicare in mod adecvat.

Textul include acum o clauza de revizuire, ceea ce a fost salutat si de IFOAM.

“Va fi important ca si cei din Comisie sa realizeze o evaluare prin care ar trebui sa determine daca situatia celor mai vulnerabili actori s-a imbunatatit de la intrarea in vigoare a prezentei directive si daca in cazul statelor membre, colaborarea dintre ele este eficienta, inainte de a propune o imbunatatire a textului legislativ, daca este necesar”, au spus reprezentantii organizatiei ecologice.

Comerciantii cu amanuntul si angrosistii au reactionat negativ, spunand insa ca directiva ar crea noi sarcini administrative si incertitudine juridica pentru acestia, schimband balanta puterii catre producatorii de alimente.

Directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a declarat:

Se sustine ca amendamentele convenite astazi ii protejeaza pe cei slabi impotriva celor puternici. Acest lucru este, in mod sincer, incorect. Ea denatureaza piata in continuare in favoarea brandurilor nationale care au deja o putere considerabila.

EuroCommerce a spus ca, desi a trebuit sa studieze indeaproape textul final, adaugarea a 8 interdictii suplimentare – care aduc totalul la 16 – a fost “o interventie fara precedent pe piata libera”.

“Ofera puteri suplimentare producatorilor si niciun drept pentru comerciantii cu amanuntul sau cu ridicata. Aceasta este o interpretare ciudata a corectitudinii “, a adaugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here