Acord intre Romania si Israel pentru angajarea temporara a romanilor in constructii in acest stat

0
894
munca-santier

munca-santierMinistrul roman al Muncii si ministrul israelian de Interne au semnat, joi, un acord pentru accelerarea negocierilor pentru facilitarea, recrutarea si angajarea temporara in Israel a romanilor in constructii dar si dezvoltarea unui cadru juridic mai larg in domeniul circulatiei fortei de munca.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a avut joi o intrevedere cu vice prim-ministrul si ministrul de interne israelian, Eliyahu Yishai, in contextul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Statului Israel, se arata intr-un comunicat de al MMSSF.

La finalul discutiilor, cei doi ministri au semnat o declaratie comuna, prin care cele doua ministere se angajeaza sa accelereze negocierile pentru angajarea temporara in Israel a muncitorilor romani in sectorul constructiilor. Totodata, documentul subliniaza interesul comun al celor doua guverne in ocuparea temporara a muncitorilor romani in Israel, in sectoare care urmeaza sa fie convenite, potrivit sursei citate.

In acest context, ministrul roman al muncii si vice-premierul israelian au discutat si despre protocolul care va fi incheiat intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Statul Israel, „ca un prim element de materializare a angajamentelor asumate” prin Declaratia Comuna.

Prin acest proiect de protocol partea romana va sprijini firme israeliene din domeniul constructiilor in procesul de selectare a 1.000 de lucratori romani care sa lucreze in Israel din primul trimestru al anului 2012. Cei doi ministri au convenit si inceperea procedurilor pentru incheierea unui acord bilateral la nivel guvernamental, care sa reglementeze fluxurile de lucratori intre Romania si Israel.

Discutiile bilaterale au vizat si aspecte de securitate sociala in cadrul de cooperare, stabilit prin Acordul intre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, convenindu-se accelerarea negocierilor Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea acestui acord.

Potrivit statisticilor oficiale israeliene, in Israel traiesc circa 130.000 de cetateni israelieni nascuti in Romania. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here