Acord intre MAI si SUA pentru un studiu privind realizarea unui Centru de Date Integrat

0
953
acord-parteneriat

Ministerul Afacerilor Interne a semnat, vineri, un acord de grant de 400.600 de dolari cu Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA, pentru finantarea unui studiu de fezabilitate care va evalua situatia MAI in vederea realizarii si consolidarii unui Centru de Date Integrat la nivelul institutiei.

Acordul de grant a fost semnat de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Bogdan Tohaneanu si directorul regional al Agentiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA, Carl B. Kress.

„Suma va fi folosita pentru finantarea unui studiu de fezabilitate ce va fi derulat in vederea implementarii unui proiect de anvergura, cel al realizarii si consolidarii unui Centru de Date Integrat la nivelul MAI. Studiul de fezabilitate va evalua situatia existenta la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, urmand a analiza posibilele solutii tehnice si a stabili resursele necesare in vederea elaborarii unui proiect de integrare a centrelor de date independente, existente la acest moment in cadrul institutiei”, se arata intr-un comunicat de presa al MAI, informeaza Mediafax.

Secretarul de stat Bogdan Tohaneanu considera ca semnarea acordului reprezinta „un nou punct de reper si o dovada in plus a relatiilor excelente dintre Guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite ale Americii”.

Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA si Secretariatul General al Guvernului au semnat anterior un acord de finantare pentru un studiu de fezabilitate a unui proiect de gestionare a datelor avand ca obiectiv implementarea solutiilor IT&C moderne, pentru eficientizarea proceselor legislative din Romania.

Finantarea va permite Secretariatului General sa stabileasca fezabilitatea economica, tehnica si financiara a implementarii unui sistem modern de gestionare a datelor, care sa permita institutiilor guvernamentale din Romania sa optimizeze procesul legislativ.

Acest proiect va ajuta la perfectionarea organizarii documentatiei si corespondentei legate de toate aspectele procesului legislativ, incluzand o transparenta crescuta pe intregul parcurs al acestui proces, precum si sporirea securitatii informatiilor si a capacitatii de recuperare a datelor.

Implementarea programului de infiintare a Centrului de Date Integrat al MAI are ca scop crearea unei noi platforme IT pe care vor „migra” toate centrele de date independente existente in cadrul structurilor ministerului, aceasta urmand a gazdui totodata si sistemele informatice critice, a precizat sursa citata.

„Platforma va furniza si functionalitati de tip «Back-up» si «Disaster Recovery», necesare in contextul gestionarii de catre structurile MAI a unui volum de date semnificativ si de o importanta deosebita atat pentru institutiile publice si private, cat si pentru cetateni. Operationalizarea Centrului de Date Integrat al MAI va creste gradul de fiabilitate si siguranta a schimburilor de informatii, realizate atat la nivel national, intre structurile MAI, precum si in cadrul de cooperare international, prin mecanismele de securitate si de aplicare a legii in care Romania este membra”, se arata in comunicat.

Potrivit MAI, realizarea Centrului de Date Integrat a devenit o necesitate, in contextul dezvoltarii de subsisteme IT si de baze de date specifice din ce in ce mai complexe la nivelul tuturor structurilor ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here