Acord de colaborare intre CCIB si CCI Sfax

0
853

„Prioritatea Camerei bucurestene pentru perioada 2016-2020 o constituie abordarea pietelor din afara Uniunii Europene, in special a regiunii magrebiene, a Orientului Mijlociu si Asiei Centrale. Sunt convins ca semnarea acestui acord va contribui la dezvoltarea schimburilor economice, comerciale si academice cu Republica Tunisiana si la valorificarea oportunitatilor de afaceri oferite de cele doua piete, insuficient fructificate pana in prezent”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), cu ocazia incheierii acordului de cooperare intre Camera bucuresteana si Camera de Comert si Industrie Sfax (CCI Sfax).

Semnarea documentului a avut loc la Bucuresti, in prezenta Excelentei Sale Doamna Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Tunisiene in Romania si a Doamnei Hasna Tizaoui, prim-secretar in cadrul Ambasadei, pentru probleme comerciale si economice, si a facut parte din programul profesional al misiunii de afaceri organizate de CCI Sfax in tara noastra in perioada 17-19 martie 2016, in marja evenimentelor organizate in tara noastra cu prilejul celei de a 60-a aniversari a independentei Republicii Tunisia si a 53 ani de relatii diplomatice romano-tunisiene.
Datorita acordului semnat de presedintele Camerei bucurestene, Sorin Dimitriu, si de presedintele CCI Sfax, Ridha Fourati, comunitatea de afaceri bucuresteana va fi informata, prin intermediul CCIB, asupra oportunitatilor oferite de piata tunisiana in domeniul importului, exportului si cooperarii in diverse sectoare. in plus, presedintele CCI Sfax si-a exprimat deschiderea si sprijinul in ceea ce priveste deschiderea unei reprezentante a CCIB la Sfax, dublate de o expozitie permanenta cu produse romanesti, dupa un model ce si-a dovedit viabilitatea pe alte piete.

Subliniind excelentele relatii de cooperare dezvoltate de Ambasada Republicii Tunisiene in Romania cu CCIB, precum si sprijinul acordat de Camera bucuresteana colaborarii comercial economice cu tara sa, ES Boutheina Labidi a adaugat „Rolul Ambasadei si al Camerelor este de a gasi, impreuna, modalitati de colaborare pentru a impulsiona dezvoltarea relatiilor economice si comerciale”.

Ceremonia de semnare s-a desfasurat in marja forumului de afaceri romano-tunisian, in cadrul caruia membrii delegatiei tunisiene si-au prezentat obiectul de activitate si interesele privind cooperarea bilaterala si au intrat in dialog cu oamenii de afaceri romani interesati de aceasta piata.
Pentru o mai buna cunoastere a celor doua comunitati de afaceri, forumul de la Bucuresti va fi urmat de o misiune economica organizata de CCIB la Sfax.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a participat la inaugurarea expozitiei de produse traditionale tunisiene organizata de Ambasada si de CCI Sfax, la centrul comercial Auchan Titan.

Din punct de vedere al schimburilor comerciale bilaterale, in 2015, Tunisia a fost a patra piata de desfacere a produselor romanesti de pe continentul african, dupa Algeria, Maroc si Africa de Sud. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari ramane in continuare modesta, 234,1 milioane USD, din care exportul romanesc s-a cifrat la 162,5 milioane USD, iar importul la 71,6 milioane USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here