9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani.

0
741

Claudiu Butacu, Președinte EFdeN:  9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani. Poți să devii prosumator în 17 zile lucrătoare

 

Cristina Duhnea, Universitatea Ovidius din Constanța: Multă informație despre energia

regenerabilă este greșit înțeleasă, mulți oameni cred că este doar despre eoline sau doar

despre panouri fotovoltaice. Peste 1.000 de persoane au aflat ce înseamnă energia

regenerabilă prin proiectul Green Energy for Everyone

 

 

București, 29 martie 2024: 9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani, 75% pentru independență energetică, iar jumătate pentru contribuția la reducerea emisiilor de carbon, a declarat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN în cadrul conferinței de închidere a Green Energy for Everyone, un proiect lansat pentru a determina cât mai mulți dintre cetățeni să adopte obiceiuri sustenabile noi de consum al energiei.

 

Investiția medie în panouri fotovoltaice este de 26.000 de lei, dintre care 9.500 de lei prin finanțare proprie. Astăzi poți să devii prosumator în 17 zile lucrătoare comparativ cu 400 de zile în 2017. Cele mai mari bariere în a deveni prosumator sunt birocrația, numărul mare de documente necesare și investiția inițială ridicată. La începutul anului erau 110.355 de prosumatori cu o putere de 1.442 de MW, conform ANRE”, a explicat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN.

 

Aproximativ 1.000 de persoane au aflat informații despre energie regenerabilă și care sunt beneficiile acesteia prin cursurile și workshop-urile organizate de Green Energy for Everyone. Proiectul a fost lansat în aprilie 2023 cu finanțare din partea Innovation Norway și având ca parteneri Cosvitec Est, Agenția Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR.

 

Cursul lansat de Green Energy for Everyone oferă informații despre care sunt alternativele energetice susținute de autoritățile statului, care sunt efectele benefice ale utilizării resurselor de energie verde și care este legislația din UE și din România. Cursul poate fi accesat gratuit de către orice persoană interesată, companii și autorități.

 

„Domeniul energiei regenerabile poate fi dezvoltat foarte mult. Când am lansat anul trecut proiectul Green Energy for Everyone obiectivele noastre au fost foarte ambițioase, dar le-am depășit. Ne-am dorit că oamenii să afle că există energie regenabilă și să înțeleagă cum ne face viața mai bună. Să știți că mulți nu au auzit sau nu înțeleg despre ce este energia regenerabilă. De exemplu, mulți cred că este doar despre eoliene, doar despre panouri sau doar pentru companii. Multa informație este greșit înțeleasă. Scopul nostru a fost să creștem nivelul cunoștințelor despre energia regenerabilă și gradul de conștientizare al acestor concepte și credem că numărul mare de oameni care au participat la activitățile proiectului arată că ne-am atins aceste obiective”, a adăugat Cristina Duhnea, Prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța și partener al proiectului Green Energy for Everyone.

 

Testarea rezultatului lucrărilor de renovare, importantă pentru asigurarea eficienței reale a clădirilor

 

 

 

 

Cristina Păun, director adjunct al Federației Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, a vorbit despre eficiența energetică a clădirilor și importanța testării și executării corecte a lucrărilor de izolare și etanșeizare.

 

„Conform datelor publice, clădirile înseamnă aproximativ 40% din consumul de energie înregistrat la nivel național. Eficiența nu înseamnă doar să anvelopezi o clădire. Ce nu am văzut până acum aplicat ca bună practică este utilizarea de teste de etanșeitate care ar putea să fie făcute înainte de recepția lucrărilor de renovare a unei clădiri. Au fost cazuri de clădiri publice în care s-a investit foarte mult, iar la final, din păcate, nu s-au înregistrat rezultatele de eficiență dorite. Este bine ca autoritățile locale să știe aceste lucruri înainte să facă demersurile de renovare”, a explicat Cristina Păun.

 

Bogdan Stroe, președinte Cooperativa de Energie, a prezentat modul în care tot mai multe comunități de oameni accesează energia regenerabilă.

 

De ce să investim în energie regenerabilă? Sunt trei motive: pentru protecția mediului, pentru costuri mai mici la energie – ne amintim cu toții explozia prețurilor din urmă cu doi ani – și pentru independență energetică pentru că o țară sau o comunitate poate deveni mai rezilientă din punct de vedere energetic dacă folosește surse regenerabile. Cine poate investi? Statul prin autorități centrale sau locale – statul trebuie să investeasca 2-3% din PIB în eficiență energetică, companiile specializate sau nu în energie și cetățenii, fie individual fie prin comunitati, investind împreună cu alți oameni. Sunt sute de comunități de energie în Europa, putem vorbi despre companii, școli. De exemplu, în Germania o comunitate a devenit operatorul de energie într-un oraș întreg”, a afirmat Bogdan Stroe, președinte Cooperativa de Energie.

 

“Garanțiile de origine sunt principalul instrument care definesc piața de energie verde pentru că fără acest identificator nu putem avea o piață de energie verde, ci doar una de energie”, a declarat Mihai Cosor, Energy Trader în cadrul Apollo Trading care a susținut o prezentare despre „Integrarea energiilor regenerabile în economia viitorului”.

 

Proiectul Green Energy for Everyone are o valoare de 165.482 de euro, este implementat în perioada aprilie 2023 – martie 2024 și presupune organizarea de cursuri online, workshop-uri, podcast-uri și a unei campanii media pentru a oferi informații despre sursele de energie regenerabilă și importanta utilizării acestora. Proiectul vizează atât publicul general, cât și reprezentanții instituțiilor de stat, ai companiilor și ONG-urilor interesate de mediu.

 

 

***

 

Despre Green Energy for Everyone

Green Energy for Everyone este un proiect care aduce în prim-plan conștientizarea epuizării de resurse energetice și propune soluții de energie regenerabilă. Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea unui curs și a unor mese rotunde pe tema energiei verzi, disponibile gratuit pentru persoane fizice, asociații, companii sau autorități administrative. Proiectul Green Energy for

Everyone (GEE), cu o valoare totală de 165.482 euro, finanțat de Innovation Norway prin Norway Grants, este implementat în perioada aprilie 2023 – martie 2024, în cadrul unui consorțiu din care fac parte Cosvitec Est (lider de proiect), Administrația Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR.

 

***

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here