OTP -Bilant de elita!

0
1130

  • Profitul ajustat după impozitare al OTP Bank România a atins 44,85 milioane lei (9,8 milioane euro) în 2017, o creștere de 88% față de 2016;
  • Profit operațional mai mare cu 12% de la an la an, ca urmare a creșterii veniturilor;
  • Portofoliul de credite ajustat la cursul de schimb a crescut cu 8% în 2017, susținut de creditele de consum și segmentul corporații.

București, 7 martie 2018 Grupul OTP a anunțat rezultatele financiare înregistrate în anul 2017. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 44,85 milioane lei (9,8 milioane euro) în 2017, în creștere cu 88% față de 2016. În trimestrul al patrulea, banca a avut un profit net de 14,11 milioane lei (3,05 milioane euro), în scădere față de trimestrul trecut din cauza unor corecții contabile (-23% de la trimestru la trimestru).

 

Profitul operațional al băncii a crescut cu 12% în 2017 față de anul precedent, ca urmare a  cheltuielilor operaționale stabile (1%) și a creșterii veniturilor totale cu 4%, în timp ce venitul net din dobânzi nu a înregistrat schimbări. Veniturile nete din comisioane au scăzut anul trecut cu 3%, evoluția acestora fiind influențată de schimbările metodologice din trimestrul patru 2016, conform cărora băncile nu pot percepe taxe la retragerile de numerar pentru creditele noi acordate.

 

Portofoliul creditelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 8% în 2017 și s-a menținut la un nivel constant în al patrulea trimestru, susținut de extinderea dinamică a segmentelor de retail și corporate: 5%, respectiv 16% y-o-y. În cadrul segmentului retail, creditele de consum și cele pentru IMM-uri au fost principalele motoare de creștere, cu 5%, respectiv 18% y-o-y. În ceea ce privește împrumuturile noi, vânzările de credite de nevoi personale au crescut cu 47% y-o-y, iar creditele ipotecare cu 69% y-o-y. Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 6% de la an la an și cu 3% în trimestrul patru. Creșterea anuală a fost susținută de intrările persoanelor fizice și ale companiilor (4%, respectiv 10%).

 

Costurile totale anuale de risc au scăzut cu 14% de la an la an, datorită provizioanelor mai mici pentru credite (-6%) și altor provizioane (-61% y-o-y). În trimestrul patru, s-a înregistrat o reluare a provizioanelor de 2.3 milioane lei, în timp ce, din scăderea costului riscului de 19 milioane RON q-o-q, 13,3 milioane lei au fost aferente corecției contabile.

 

În același timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 13,5% la sfârșitul lui 2017 (-3,9 puncte procentuale de la an la an). Volumele creditelor neperformate, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, au scăzut cu 249 milioane lei (61 milioane euro) de la an la an (-19%) și cu 181 milioane lei (42 milioane euro) în ultimul trimestru (-14%). Pe parcursul anului 2017, credite neperformante în valoare de  239 milioane lei au fost vândute / scoase din evidențele contabile, din care 178 milioane lei în trimestrul patru.

 

În 2017 banca-mamă a majorat capitalul sucursalei din România cu 125 milioane de lei (27 milioane euro). Conform reglementărilor locale, rata de adecvare a capitalului băncii s-a menținut la nivelul de 14,5% la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2017.

 

În ceea ce privește OTP Group, compania a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 912 milioane EUR, o creștere cu 41% de la an la an. Rezultatul ajiustat și după impactul pozitiv generat de achiziția băncilor Splitska banka și Vojvodjanska banka (în total 35,3 milioane euro), ar determina o creștere de 36% în 2017, față de 2016.

 

Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos:

 

 

 

 

Rezultatele complete ale OTP Group sunt disponibile în raportul publicat de OTP Bank Plc:

https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/180301_OTP_20174Q_e_028.pdf

 

 

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare.

 

OTP Bank este a 9-a cea mai sigură bancă din Europa Centrală și de Est în 2017, conform Global Finance. OTP Group oferă servicii universale de înaltă calitate pentru aproximativ 15 milioane de clienți în 9 țări, printr-o rețea de aproximativ 1.400 de unități, rețea de ATM-uri și servicii electronice avansate. OTP Bank este cel mai mare furnizor de servicii financiare în Ungaria și un jucător foarte important pe piața financiară din Europa Centrală și de Est.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here