Adevarul despre grasimea corporala. Asa ceva sigur nu stiai

0
2288

Stiai ca grasimea corporala este esentiala in procesul de crestere si la intarirea sistemului imunitar? Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre tesutul adipos.

Ce face grasimea corporala

In primul rand, ea actioneaza ca un depozit de energie. Totodata, mentine temperatura corporala. Mai mult, tesutul adipos gazduieste reactii chimice esentiale in procesul de crestere, dar si pentru intarirea imunitatii. In interiorul grasimii corporale exista si hormoni, si proteine, care permit buna functionare a organismului, mai ales atunci cand depunem efort fizic.

Grasimea corporala este asociata cu infertilitate

Printre factorii favorizanti ai infertilitatii se numara si grasimea corporala excesiva. Cercetarile medicale, dar si doctorii au constatat ca o femeie obeza sau supraponderala ramane mai greu insarcinata decat una cu o greutate corporala normala. Acestui dezavantaj al tesutului adipos excesiv i se alatura si artrita, apneea, diabetul, atacul vascular-cerebral, afectiunile cardiace, dar si anumite forme de cancer.

Grasimea si indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala (IMC) este un numar stabilit in baza raportului dintre inaltime si greutatea corporala (Formula: Greutatea actuala(kg)/[inãl?imea(m)]2), numeroase site-uri de sanatate oferind optiunea de a-ti calcula usor IMC. Insa, acest indice este si o cale utila de a afla din cata grasime este format corpul tau, daca este prea multa, prea putina sau daca se incadreaza in limite normale. Daca IMC este cuprins intre 25 si 29,9, inseamna ca esti supraponderal, in timp ce un indice de masa corporala care depaseste 30 este aferent obezitatii. Daca te situezi intre 18,5 si 24,9, inseamna ca ai o greutate corporala normala, in schimb daca ai sub 18,5 atunci esti subponderal.

Ce indice de masa corporala este mai sanatos

Cifrele IMC cuprinse intre 18,5 si 24,9 arata ca o persoana are o greutate corporala normala. Insa chiar si oamenii din aceasta categorie sunt fie mai sanatosi, fie mai putin sanatosi, fie mai predispusi la ingrasare si la aparitia bolilor asociate, fie mai putin predispusi. Cei mai sanatosi oameni sunt cei care au indicele de masa corporala cat mai aproape de limita inferioara ca categoriei „normal”, adica cat mai aproape de 18,5 (dar nu mai putin).

Cu cat masa musculara este mai mare, cu atat dai jos mai usor grasimea

Daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea corporala, cea mai buna metoda este sa combini alimentatia echilibrata cu exercitiile fizice. Motivul pentru care sportul este esential? Acesta tonifica si creste masa musculara, iar muschii ard mai multe grasimi decat alte tesuturi din orgasnism. Iata de ce ai mai multe sanse sa obtii silueta dorita daca faci miscare.

Care este cea mai „periculoasa” grasime

Excesul de tesut adipos nu face bine nimanui, insa corpurile umane nu sunt identice. Din acest motiv exista atatea forme de siluete. Persoanele cu silueta mar, adica acelea carora, atunci cand se ingrasa, li se mareste tesutul adipos din zona abdomenului (asadar, „fac burta”), prezinta riscuri mai mari de a dezvolta diabet zaharat de tip II, boli de inima, dementa, dar si alte afectiuni, comparativ cu persoanele carora, atunci cand se ingrasa, li se mareste tesutul adipos in zona soldurilor si a picioarelor. Un barbat sanatos trebuie sa aiba talia mai mica de 101 centimetri, in timp ce o femeie sanatoasa trebuie sa aiba talia mai mica de 88 de centimetri. Aceste cifre sunt, insa, mai mici atunci cand barbatul si femeia sunt sunt mai mici de inaltime.

Cate calorii are un kilogram de grasime

Un kilogram de grasime contine peste 7.000 de calorii. Asadar, daca vrei sa dai jos un singur kilogram de grasime de pe corp, trebuie sa arzi cu 7.000 de calorii mai mult decat decat ceea ce introduci in organism prin alimentatie. Daca reduci aportul calori cu 500de calorii pe zi timp de o saptamana, vei reusi sa dai jos 500 de grame in sapte zile. Daca vrei sa slabesti un kilogram intr-o saptamana, trebuie sa mananci zilnic cu mai putin de 1.000 de calorii.

Si parul are nevoie de grasime

Acizii grasi sunt un element esential pentru sanatatea parului. De altfel, podoaba capilara terna, fara pic de stralucire, de luciu, este un indicator clar al faptului ca persoana respectiva nu primeste suficienti acizi grasi din alimentatie.

Colesterolul marit poate fi mostenic

Asa cum exista o predispozitie genetica in aparitia diabetului, la persoanele care au rude diabetice, la fel exista o predispozitie genetica in ceea ce priveste coleterolul marit, mai exact acela „rau”, cunoscut medical ca LDL. Acest lucru a fost descoperit in timp, dupa ce medicii au constatat ca persoane relativ tinere au suferit de atacuri miocardice si aveau colesterolul marit. Insa, in cazul persoanelor cu colesterol marit, nu atat genele sunt problema, cat stilul de viata. Unu din trei adulti are niveluri ridicate de colesterol pentru ca mananca nesanatos si neregulat, pentru ca este supraponderal sau obez si pentru ca nu face pic de miscare.

Retele sociale influenteaza greutatea corporala

Prietenii tind sa impartaseasca multe dintre obiceiurile alimentare si nu numai. Este valabil si pentru prietenii „palpabili”, si pentru cei virtuali. Orice om cauza aprobare si acceptare din partea celor apropiati, iar daca iese din tiparul predefinit se va simti marginalizat. Si pe retelele sociale este vizibila predispozitia la ingrasare sau presiunea in a slabi, in functie de prietenii online pe care ii ai.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here