Parlamentul European acorda Premiul Saharov 2017 opozitiei democratice din Venezuela

0
2052
Openig remarks at the European Parliamentary Week.

Openig remarks at the European Parliamentary Week.

Opoziția democratică din Venezuela a primit anul acesta Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Ceremonia de acordare a premiului se va derula la Strasbourg pe 13 decembrie.

Opoziția democratică din Venezuela – Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici identificați de Foro Penal Venezolano, și anume Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González – a câștigat anul acesta Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în urma unei decizii luate de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și liderii grupurilor politice pe 26 octombrie.

„Acordând Premiul Saharov pentru libertatea de gândire opoziției democratice din Venezuela, reafirmăm sprijinul necondiționat acordat Adunării Naționale a Venezuelei, aleasă în mod democratic. Apelăm, de asemenea, la o tranziție pașnică spre democrație, pe care poporul venezuelean o cere cu disperare”, a declarat președintele Tajani în plen joi, 26 octombrie 2017.

„Acest premiu nu numai că recunoaște lupta curajoasă a opoziției democratice a Venezuelei; Parlamentul European dorește, de asemenea, să-și exprime apropierea și să aducă omagiu poporului venezuelean: tuturor celor care au fost închiși pe nedrept pentru că și-au exprimat părerea, celor care se luptă să supraviețuiască zilnic, din cauza unui regim brutal, familiilor care sunt în doliu pentru că au pierdut oameni dragi în timpul lunilor de proteste neîntrerupte pentru libertate”, a adăugat dumnealui.

Opoziția democratică din VenezuelaVenezuela se confruntă cu o criză politică de mai mulți ani. Partidul aflat la putere a restrâns treptat statul de drept și ordinea constituțională și, în martie 2017, Curtea Constituțională i-a revocat Adunării Naționale, aleasă democratic, puterea legislativă.

Totodată, numărul prizonierilor politici a crescut la peste 600, potrivit celui mai recent raport al Foro Penal Venezolano (Forul penal al Venezuelei). În rândul deținuților politici se numără și personalitățile proeminente ale opoziției Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

Deși liderului opoziției din Venezuela, Leopoldo López, i-a fost aprobat arestul la domiciliu, în iulie 2017, după mai bine de trei ani petrecuți în detenție, el a fost transferat din nou în închisoare în august 2017. Un alt politician marcant din rândurile opoziției și fost primar al Caracasului, Antonio Ledesma, se află în arest la domiciliu din 2015, în timp ce primarii orașului Iribarren, Alfredo Ramos, și, respectiv, San Cristobal, Daniel Ceballos, precum și un student manifestant, Lorent Saleh, se află în detenție. Printre prizonierii politici se numără doi cetățeni spanioli, Andrea Gonzalez și Yon Goicoechea.

De la începutul anului, peste 130 de opozanți au fost uciși și mai mult de 500 au fost încarcerați în mod arbitrar.

Ceremonia de acordare a premiului

Premiul, constând într-un certificat și 50.000 de euro, va fi acordat pe 13 decembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Parlament, în Strasbourg

Finaliștii

Finaliștii de anul acesta ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire au fost Aura Lolita Chavez Ixcaquic, opoziția democratică din Venezuela și jurnalistul suedez-eritrean Dawit Isaak. Detalii în articolul nostru.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2016, laureatele Premiului Saharov au fost Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar.

Bulgaria și România participă la EESEES va fi aplicat de statele membre care aplică deplin regulile Schengen sau de statele care nu se află în această situație dar pentru care, printre altele:
Premiul Saharov
Laureații din anii anteriori
Materiale audiovizuale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here