2 Aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

0
364

Rolul asistentului social privind incluziunea socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist

Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Casa Faenza din Timișoara au organizat, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, un eveniment online de informare în rândul studenților de la Departamentul de Asistență Socială. Tema aleasă pentru acest an, moderată de lector univ. dr. Loredana Marcela Trancă, a vizat rolul asistentului social privind incluziunea socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

 

Specialiștii din cadrul Asociației Casa Faenza, Oana Nistor, psiholog și Ciprian Olteanu, asistent social, au prezentat, în prima parte a evenimentului, informații și materiale video cu privire la ce înseamnă tulburările din spectrul autist, caracteristicile copiilor cu autism și serviciile pe care Asociația Casa Faenza le furnizează, iar în partea a doua discuțiile s-au axat pe explicarea rolul echipei multidisciplinare privind incluziunea socială a copiilor cu autism. Un gest simbolic de solidaritate față de persoanele cu tulburări de spectru autist a fost acela de a colora ecranele în albastru, culoarea reprezentativă pentru autism.

 

„Pentru studenții noștri, pe lângă activitățile de curs, seminar și stagii de practică pe care le realizează în perioada studiilor universitare, astfel de acțiuni comune contribuie la diversificarea tipurilor de experiențe de formare profesională.” (Loredana Trancă, coordonator eveniment)

 

„Mulțumim d-nei lector univ. dr. Loredana Marcela Trancă și studenților Departamentului de Asistență Socială pentru interesul continuu pe care îl manifestă cu privire la activitatea Asociației Casa Faenza – serviciul social Centrul de Zi pentru Copii Autiști. Sprijinul constant pe care îl primim din partea cadrelor didactice și din partea studenților ne ajută să ne dezvoltăm programe de abilitare tot mai performante. Studenții, ca  viitori profesioniști în domeniu, sunt cea mai importantă resursă pentru a putea să satisfacem nevoile beneficiarilor asociației la un înalt nivel de calitate. Pentru noi, aceste discuții cu reprezentanții Departamentului de Asistență Socială sunt întotdeauna un prilej de îmbunătățire a rețelei de suport comunitar pentru copii.” (Loredana Crețu, Director Asociația Casa Faenza)

____________________________________________

 

Departamenul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara este principalul furnizor de formare profesională acreditat din zona de Vest a României pentru specializarea Asistență socială și oferă celor care doresc să se specializeze în acest domeniu posibilitatea de a se înscrie la ciclul I – licenţă (cursuri la zi sau la distanţă), ciclul II – masterat sau ciclul III – doctorat. Pentru mai multe informații despre Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara, accesați https://asistenta-sociala.uvt.ro.

 

Asociația Casa Faenza furnizează servicii de tip centru de zi care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și adaptabilitate socială a copiilor cu tulburare din spectrul autist din Timișoara, cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani, prin abilitarea și integrarea socială, accentuându-se importanța intervenției precoce. Pentru mai multe informații despre Asociația Casa Faenza și autism puteți afla accesând pagina web: http://www.casafaenza.ro/ și pagina de Facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here