La colectia de stele de pe Aleea Celebritatilor se va adauga cea cu numele actorului STEFAN IORDACHE

0
625
stefan-iordache

stefan-iordacheLa 71 de ani de la nasterea lui Stefan Iordache, se va dezveli astazi in memoriam pe Aleea Celebritatilor, steaua care va aminti de extraordinara sa cariera.
Iubit si admirat de cǎtre public si  presǎ, colegi de breasla si prieteni, stefan Iordache ne-a pǎrǎsit mult prea curand…

La 71 de ani de la nasterea artistului si aproape 4 de cand si-a luat rǎmas bun de la noi, vǎ asteptǎm sa-l onorǎm si sa-l omagiem pe cel care ne-a imbogatit infinit mai mult sufletul si spiritul cu preaplinul sǎu crez artistic…

“Arta nu este ceea ce vezi ci ce ii faci pe toti ceilalti sa vada. Asadar artistul ia forma unui facator de minuni. De aceasta data, avem ocazia sa il rememoram  pe acela care a fost si ramane unul dintre cei mai mari actori romani de teatru, film si televiziune – Maestrul Stefan Iordache. O persoana remarcabila, un punct de reper pentru cultura romaneasca. ii suntem recunoscatori artistului Ștefan Iordache pentru drumul ales, pentru frumosul pe care I-a imprastiat cu fiecare act artistic savarsit si suntem onorati sa-i acordam aceasta stea pe Aleea Celebritatilor. Multumim pentru minuni domnule Ștefan Iordache.”, declara George Ivascu, Directorul Teatrului Metropolis.

Steaua ce va sta ca marturie a talentului marelui actor va fi dezvelita in prezenta a numerosi colegi si prieteni. Corul National de Camera „Madrigal” va onora acest moment in memoriam Ștefan Iordache. De asemenea, Ileana Iordache va primi ca semn de recunostinta pentru realizarile celui care a slujit teatrul romanesc vreme de 49 de ani, o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al Walk of Fame Bucuresti.

„Este o onoare pentru noi sa ne aratam aprecierea pentru cariera de exceptie a celui care a fost Stefan Iordache. Rolul sau din Cel mai iubit dintre pamanteni, precum si cele de pe scenele teatrelor ne-au impresionat pe toti. De aceea, alegem sa ne aratam pretuirea adaugand steaua sa la colectia de mari nume din Piata Timpului”, a declarat Daniel Stoica, actionar Cocor.

in semn de respect pentru meritele deosebite in slujba teatrului si filmului romanesc, domnul Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucuresti, ii va inmana surorii lui Ștefan Iordache “Placheta Bucurestiului”.

Initiat de Teatrul Metropolis, Cocor si Primaria Municipiului Bucuresti, proiectul Aleea Celebritatilor ( Walk of Fame-ul romanesc) a intrat deja in al doilea an de viata, debutul sau avand loc in ianuarie 2011. in prezent, in Piata Timpului, stralucesc stelele a 15 personalitati de seama din lumea teatrului si filmului din Romania: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani,  Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihut, Stela Popescu, Ion Caramitru si stelele regretatilor Amza Pellea si Alexandru Tocilescu.
In calitate de bijutier oficial al proiectului, Galeriile Sabion din Cocor, magazinul care a castigat in 2011 premiul „Cel mai frumos magazin din lume”, va acorda stele de aur tuturor personalitatilor care vor avea o stea pe Aleea Celebritatilor.

Despre Stefan Iordache:
Stefan Iordache s-a nascut pe data de 3 februarie 1941 in Calafat si a decedat pe data de 14 septembrie 2008 in Viena, Austria.

Nu a fost doar un mare artist al culturii romane ci a apartinut elitei artistice internationale a secolului XX. A fost comparat de cǎtre presa strainǎ cu Smoktunovski si Laurence Olivier. Cuvintele sunt intotdeauna prea sǎrace cand vorbim despre stefan Iordache.  Distrins, aristocrat, carismatic, proteic. Proteic pentru cǎ a strǎlucit si in Caragiale si in Shakespeare. Ne-a surprins si ne-a fascinat in Brecht, Pirandello sau Ghelderode. L-am ascultat cantand piese lǎutaresti sau mai culte.
A demontat tiparele si a creat noi premise artistice pentru Isus din “Meastrul si Margareta”, Hamlet ori Richard al III-lea dar si pentru Ricǎ Venturiano ori Catavencu, a fost strǎlucitor in musicaluri si one-man-show-uri.
A fost primul actor roman premiat de cǎtre Academia Romanǎ iar la Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, “Titus Andronicus” a primit Premiul criticii pentru cel mai bun spectacol strǎin.
A fost onorat de cǎtre UNITER in 2001 cu premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din “Barrymore”, iar in 2006 cu premiul de Excelenta in cinematografia romaneasca la Festivalul International de Film Transilvania.
A dat la Teatru abia dupa ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicina. Dupa acest esec, intamplarea a facut sa fie inclus in brigada artistica a unei cooperative. in anul urmator, 1959, a dat la Teatru si a fost admis ultimul la IATC. A absolvit insa sectia de Actorie a institutului printre primii si a avut o cariera artistica incununata de succes, pana la sfarsitul vietii.
Ultimul sau rol a fost Printul Potemkin, in piesa Ecaterina cea Mare, de George Bernard Shaw, pusa in scena, in 2008 la Teatrul National Bucuresti.

Monica Iancu Vladutu
Public Relations

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here