Claudia Ionescu, ADRBI: “Microintreprinderile vor primi mai multi bani europeni”

0
1434

Programului Operational Regional – REGIO – se implementeaza in Romania din anul 2007, iar anul acesta trebuie incheiata contractarea celor mai bune proiecte regionale, pentru ca vorbim de perioada 2007 – 2013. De rezultatele acestei activitati depinde absorbtia fondurilor europene, pe programul mentionat.

Purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov (ADRBI), Claudia Ionescu, ne-a spus:

<< Pentru regiunea noastra, alocarea bugetara este de aproximativ 350 de milioane de euro, iar solicitarile sunt extrem de mari. Acestia sunt bani nerambursabili, care trebuie accesati in principal de catre autoritatile publice locale, ONG-uri si microintreprinderi. Pentru acestea din urma, avem acum o veste buna! in acest moment, exista certitudinea ca se vor face economii pe anumite domenii majore de interventie, deoarece nu se vor putea contracta 110 procente din sumele alocate, cum sunt cerintele europene specifice.

Fac o paranteza si va spun ca supra-contractarea de + 10% este ceruta de organismele europene ca masura de rezerva, deoarece practica arata ca, la verificarea cererilor de rambrusare, sunt descoperite greseli ce vor duce la reducerea unor sume din solicitarile initiale, astfel incat e nevoie de acceptarea unei sume suplimentare, care inseamna o medie de 10 procente, pentru a se ajunge la 100% dupa eliminarea greselilor potentiale.

Vestea buna despre care vorbeam este ca vor mai ramane bani necontractati, sume care nu se vor pierde, ci aceste economii se vor duce, posibil, catre lista de rezerva pentru domeniul major de interventie “microintreprinderi” >>

REGIO este pus in practica prin intermediul a cinci mari prioritati, numite “axe prioritare”. Una dintre acestea este aceea prin care se implementeaza Planuri integrate, unde este vorba despre o gandire mai ampla, prin care o primarie poate aplica mai multe propuneri de proiecte, ce se pot completa reciproc. Altfel spus, aceste proiecte se pot imbina, pentru a sprijini dezvoltarea echilibrata a unei anumite zone sau pentru a valorifica potentialul unui anumit sector de activitate mai complex – a mai spus Claudia Ionescu.  (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here