Un apartament – de trei ori mai ieftin!

0
857
anl1

anl1Pretul pe metru patrat al locuintelor construite de ANL este de pana la trei ori sub nivelul pietei din Bucuresti, iar in aceste conditii cea mai mare parte a fondurilor alocate programului „Prima Casa” ar putea viza achizitia de locuinte realizate de stat. „in conditiile in care o garsoniera ANL costa 19.140 de euro, un apartament cu doua camere – 26.950 de euro, iar unul cu trei camere – 36.014 de euro, preturi considerabil mai mici decat cele cerute in prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este usor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului «Prima Casa 2»”, se arata intr-un comunicat al imobiliare.ro.

 

Pretul unei garsoniere ANL este de 478,5 euro/metrul patrat util, in timp ce o garsoniera construita intr-un ansamblu nou in Bucuresti este scoasa la vanzare la 1.386 euro/mp util, iar o proprietate veche este promovata la 1.331 euro/mp util, potrivit ofertelor listate pe imobiliare.ro.

Pentru un apartament cu doua camere, diferentele sunt usor mai mici. Astfel, o locuinta ANL se vinde cu 490 euro/mp util, pret de 2,79 ori mai mic decat cel al unei unitati noi (1.371 euro/mp util) si de 2,6 ori sub cel cerut de proprietarii apartamentelor vechi (1.293 euro/mp util).

Locuintele cu trei camere sunt promovate de ANL la 529,6 euro/mp/util, in timp ce un apartament nou este scos la vanzare de dezvoltatori cu 1.498 euro/mp util, iar unul vechi la 1.197 euro/mp util.

„Aparent, modificarile programului «Prima Casa» dau ceva mai multe sanse dezvoltatorilor. in acelasi timp, orientarea spre apartamentele noi reuseste sa tina in frau tendinta de crestere a preturilor de catre proprietarii apartamentelor vechi. Cu toate acestea insa, ramane un mare semn de intrebare referitor la masura in care «Prima Casa 2» va reusi sa-si atinga obiectivul declarat, acela de a da un impuls real pietei imobiliare si sectorului constructiilor”, se arata in comunicat.

Reprezentantii imobiliare.ro sustin ca nu plafonul de 700 de milioane de euro, in scadere fata de suma de un miliard de euro de anul trecut, este singurul motiv de ingrijorare pentru cei care isi pun multe sperante in programul „Prima Casa”.

„Adevarata amenintare consta in faptul ca o mare parte din aceasta suma, 400-500 de milioane de euro, poate fi orientata spre acordarea de credite cumparatorilor de locuinte ANL (…) Ramane de vazut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi in piata. Efectul va fi vizibil si asupra cumparatorilor care nu se califica pentru locuintele ANL, limita de garantare pentru acestia fiind sensibil redusa”, se mai spune in comunicat.

Preturile la care pot fi cumparate locuintele ANL au fost anuntate saptamana trecuta de ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Suprafata unei garsoniere ANL este de 40-50 metri patrati, un apartament de doua camere are 57-58 metri patrati suprafata utila, iar unul de trei camere are o suprafata cuprinsa intre 67 si 70 metri patrati. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vanda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.

Guvernul a decis ca si imobilele construite de ANL sa poata fi cumparate prin intermediul programului „Prima Casa”.

Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin „Prima Casa” va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here