Prima Casa 2, in Monitorul Oficial: Adio locuinte fara reabilitare termica!

0
994
artid_1234313221

artid_1234313221Noua lege nu mai permite finantarea caselor fara reabilitare termica, adica majoritatea locuintelor din Romania. Printre altele, antecontractele de vanzare-cumparare semnate dupa 15 februarie intra sub incidenta modificarilor aduse de Guvern la legea 717/ 2009 privind normele de derulare Prima Casa 2. Timp de o saptamana, MONEY.ro va face o campanie de informare din care veti afla aproape tot despre acest program.

Nu numai detaliile accesarii programului, pas cu pas, ci si exemple concrete in care oamenii au reusit sa obtina casa sau, din contra, exemple de esecuri si obstacolele pe care le-au intampinat clientii

Potrivit noii legi, din momentul introducerii certificatului energetic, locuintele achizitionate prin program trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica. „Majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica in acest moment intre C si D si sunt aduse prin reabilitare termica in zona B sau A” , a spus recent Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

In plus fata de reglementarile initiale, creditul pentru cumpararea unei locuinte in programul Prima Casa 2 va fi garantat diferentiat in functie de vechimea imobilului achizitionat.

1. Garantia de 60.000 de euro se va mentine pentru imobilele vechi sau incepute deja

2. Pentru locuintele ale caror lucrari de constructie nu au fost incepute, statul va garanta 70.000 de euro

3. Cumparatorii organizati in asociatii de minimum sapte persoane vor avea o garantie de cate 75.000 de euro pentru constructia de locuinte.

Modificarile au fost decise saptamana trecuta intr-o sedinta a Guvernului si au fost publicate in Monitorul Oficial luni, 22 februarie. Plafonul de garantii a fost stabilit la 700 milioane de euro. FNGCIMM va putea analiza cel putin trimestrial modul de utilizare al plafonului de catre institutiile finantatoare, precum si operarea de relocari a plafoanelor.

Bancile au la dispozitie sapte zile pentru a transmite Fondului nivelul costurilor totale pe care vor decide sa le aplice anul acesta finantarilor in cadrul programului.

In continuare, creditul acordat pentru Prima Casa acopera maximum 95% din pretul prevazut in raportul de evaluare. Astfel, pentru suma garantata de 60.000 de euro, finantarea bancara va fi de maximum 57.000 de euro. in cazul garantiilor de 70.000 de euro, banca va acorda cel mult 66.500 de euro si maximum 71.250 de euro, daca pretul de achizitie este mai mare sau egal cu 75.000 de euro.

Creditele bancare contractate prin intermediul primei variante a programului au fost garantate in limita a 60.000 de euro, fara a fi diferentiate in functie de anul constructiei locuintelor.

Principala modificare adusa programului este garantarea imprumuturilor pentru construirea de locuinte de la zero in asociere. in acest caz, bancile vor finanta constructia pe etape de executie. in prima varianta a programului, bancile acordau finantarea doar daca locuinta era la cheie. Valoarea medie a garantiilor individuale acordate prin programul Prima Casa 1 a fost de 41.850 euro.

Principala conditie in cazul constructiilor in asociere prevede ca persoanele (minimum sapte) sa detina un teren in comun. Nu este necesar ca asocierea sa aiba o forma juridica si nu exista o limita maxima a numarului de case construite.

Cea mai importanta conditie in vederea obtinerii unui credit garantat de FNGCIMM este ca solicitantul sa nu fi detinut sau sa nu detina o locuinta in proprietate, individual sau in comun, impreuna cu sotul sau sotia ori cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor parti din locuintele dobandite prin mostenire. Solicitantul va semna, in acest sens, o declaratie pe proprie raspundere.

Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupra imobilelor cumparate prin program, in favoarea statului, valabila pe intreaga durata a finantarii. instrainarea imobilelor nu este permisa pe o perioada de cinci ani, iar grevarea cu alte sarcini este interzisa pe toata durata finantarii.

Instrainarea imobilului inainte de cei cinci ani se poate face doar in cazuri temeinic justificate. in acest caz, FNGCIMM poate aproba preluarea finantarii garantate de catre un alt beneficiar.

Pana la data receptiei finale a locuintelor va fi aplicata ipoteca legala de rang I si asupra terenurilor pe care urmeaza sa fie construite casele.

Costul finantarilor acordate in cadrul programului Prima Casa va cuprinde rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4% pe an, pentru creditele in euro. in situatia in care creditul este contractat in lei, costurile presupun o rata a dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja maxima de 2,5% pe an. La acestea se adauga si comisionul de gestiune datorat Fondului, de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii.

(Sursa: money.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here