Opt zile de vis, in legendarul Maroc

0
900
maroc

marocOdata cu venirea primaverii se instaleaza si traditionala astenie de primavara, mai ales atunci cand este alimentata si de haosul masurilor pro sau anticriza. E timpul sa ne luam o binemeritata vacanta pentru a ne intoarce cu forte proaspete si a lua taurul de coarne. Tunisiana, specializata in excursii in spatiul tarilor arabe, vine acum cu o oferta de nerefuzat. Un circuit de neuitat prin cele mai faimoase orase si prin cele mai spectaculoase peisaje ale Marocului.

 Totul in numai opt zile de confort, spectacol si divertisment in tara in care anotimpurile nu se masoara in luni, ci… in kilometri, iar distante extrem de scurte te muta dintr-o epoca istorica in alta, dintr-o cultura in alta. Este un adevarat carusel, ce va ramane in inima ta, precum incredibilul film Casablanca, la care Humphrey Bogart si Ingrid Bergman te fac inca sa visezi…

Minuni ale naturii sau faurite de mana omului se succed toate intr-un ritm ametitor. Munti inzapeziti, desertul insorit cu oazele lui spectaculoase, asezarile berberilor, plajele insorite ale Atlanticului sau ale Mediteranei, vestigii feniciene, romane, arabe sau minunate statiuni de vacanta lasate mostenire de ocupatia franceza. Hoteluri de lux, plimbari cu camila sau cu confortabilele 4×4, printre dunele desertului si vestigile berbere sau prin spectaculoasele trecatori ale muntilor Atlas, uimirea in fata unor palate, muzee sau moschei de o neegalata valoare si frumusete, situri arheologice din patrimoniul UNESCO, paduri si gradini rupte efectiv din poveste si din vechile legende, precum Copacul Vietii, pe care berberii il numesc argan sau Aurul desertului, datorita culorii sale aurii, precum nisipul stralucind in soarele aprins al Saharei.
Este un traseu pregatit cu atentie, pentru a satisface chiar si cele mai exigente pretentii de confort, dar si asteptarile celor ce cauta suspansul, periplul cultural sau forfota marilor bazaruri.
De la Bucuresti la Casablanca vei ajunge intr-un luxos hotel de 4 stele de pe largile bulevarde cu cladiri in stil art-deco, hispano-maure, dominate de marea moschee Hassan al II-lea. Esti deja pe malul Atlanticului, intr-unul din cele mai mari porturi ale lumii.
A doua zi dimineata, te avanti spre actuala capitala a tarii, Rabat-ul sultanului Yacoub El Mansour, cel care si-a intins suveranitatea asupra Magrebului. Dupa ce se viziteaza Palatul Regal, Oudayas Kasbah, Turnul si Moschea Hassan si Mausoleul lui Mohamed al V-lea, se pleaca mai departe spre ruinele romane, cartagineze si neolitice de la Volubilis si Moulay Idirss, pentru ca apoi, la Meknes, fosta capitala a Marocului in timpul lui Moulay Ismail, numit si Versailles-ul Marocului sau Orasul celor o suta de Minarete, sa se viziteze Poarta Beb Monsour, grajdurile regale si Medina. Seara, servesti deja cina la un minunat hotel de 4 stele din Fes, al treilea oras ca marime, dupa Casablanca si Rabat si unul din cele patru orase imperiale, alaturi de Rabat si Meknes, deja vizitate, si de Marrakech, ce va urma. Fosta capitala spirituala a Marocului a fost fondata in secolul al IX-lea de nepotul profetului Mohamed, Moulay Idriss, adapostind cea mai veche universitate a islamului. Un adevarat labirint, cu cele 9.400 de strazi ale sale in care nu ai cum sa nu te pierzi daca te incumeti sa te avanti singur. Aviz amatorilor, caci ziua urmatoare este rezervata vizitarii acestui oras-muzeu, vechea Medina medievala facand parte, de altfel, din patrimonial UNESCO. Printre obiectivele ce se viziteaza fac, evident, parte Medina Fez el Bali, Moscheea Quarouyen, scoala coranica Attarine Medersa, Piata si fantana Nejjarine, dar si Deddaghine – cartierul vopsitorilor de piele.
in dimineata urmatoare, se pleaca prin satul berber Immouzer du Kandar spre Ilfrane, oras-gradina, cu 13.000 de locuitori, centru berber din secolul al XVI-lea, numit si mica Elvetie, o statiune de schi aflata la 1.665 de metri altitudine, cu un stil european remarcabil, semanand cu un sat din Alpi, care a inregistrat in 1935 recordul african de temperatura joasa, de -24 de grade Celsius. Drumul continua spre orasul comercial Midelt, cel mai inalt oras mare din Maroc, in care se vorbeste predominant un dialect berber. Seara, se ajunge in Erfoud, plasat in mijlocul uneia dintre cele mai spectaculoase zone ale Marocului, si se innopteaza, evident, la un minunat hotel de 4 stele. Dimineata, se poate admira spectacolul unic al rasaritului de soare peste dunele Saharei, mergand cu masinile 4×4 pana in satul Marzouga din desertul Saharei, unde se poate face si o plimbare de neuitat cu camilele printre dunele de nisip. Dupa micul dejun, se pleaca prin Tinejdad si Tineghir, cea mai mare si mai bogata oaza a sudului marocan, o regiune cu trecatori de neuitat si minunate obiecte de artizanat berber, spre Boumalne du Dades, cu spectaculoasele sale privelisti si trecatoarea Dades, ce se intinde spre nord.
Dupa inca o noapte petrecuta intr-un admirabil hotel de 4 stele, se pleaca prin fantastica Vale Kelaa M’gouna, se admira frumusetile unice ale oazei Skoura, pentru a ajunge apoi in mijlocul unui platou, la Ouarzazate, destinatie de vacanta extrem de iubita in Maroc, fiind plasata in sudul marilor inaltimi ai muntilor Atlas si in imediata vecinatate a desertului. in berbera, Ouarzazate inseamna fara zgomot. Ouarzazate este cunoscut, in primul rand, datorita giganticelor sale studiouri de film, Atlas, dezvoltate aici datorita peisajului inconjurator de o culoare, stranietate si parfum de neegalat, unde au fost realizate filme precum: Lawrence of Arabia (1962), The Man Who Would Be King (1975), Star Wars (1977), James Bond 007: The Living Daylights (1987), The Last Temptation of Christ (1988), Kundun (1997), The Mummy (1999), Gladiator (2000), Asterix & Obelix: Mission Cleopatra (2002), Alexander (2004), Kingdom of Heaven (2005) si Babel (2006).
De aici se pleaca prin satul berber fortificat Ait Ben Haddou, care reprezinta un vestigiu Unesco, si se continua prin trecatoarea Tizin Ticha spre pitorescul Marrakech, datand din secolul al XI-lea si care se transforma rapid din vechea capitala a caravanelor in epicentrul turismului marocan, fiind deja unul dintre cele mai importante centre turistice din nordul Africii, renumit pentru gradinile si monumentele sale din vechiul oras. Un ingenios sistem de irigatii, construit cu multe secole in urma, uda si astazi gradinile orasului, precum livada cu maslini de la Menara si Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 de hectare. Dar emblema orasului o reprezinta Moscheea al-Kutubyya din secolul al XII-lea, cu minaretul ei inalt de 77 de metri. Marakechul merita din plin o zabava de doua nopti in exceptionalele sale hoteluri de 4 stele. Este asigurat astfel un amplu tur al orasului, vizitand nu numai gradinile Menara, Minaretul si Moscheea Koutoubia, dar si Moscheea El Mansour, necropola Saadiana, Palatul Bahia si Muzeul Dar Si Said, precum si cartierul Djemaa El Fna. Un minunat spectacol de sunet si lumina incheie acest itinerar de basm, facand de neuitat seara de dinainte de drumul de inapoiere din Marrakech, prin Casablanca, la Bucuresti.

TUNISIANA TRAVEL
Agentia Mosilor (pentru publicul larg):
Calea Mosilor, nr. 96, Sector 2, Bucuresti
Tel: 021.311.32.92, 021.311.32.93, 021.311.49.05
Fax: 021.311.32.91
E-mail: [email protected]
Agentia Militari (pentru publicul larg):
Bd. Iuliu Maniu, nr. 71, Bl. 4, Sc. 5, Parter, Sector 6, Bucuresti
Tel/Fax: 021.433.04.82
E-mail: [email protected]
HO – Departament Rezervari (exclusiv pentru agentiile partenere):
Str. Jiului, nr. 131, Et. 1, Sector 1, Bucuresti
Tel: 021.668.61.67
Fax: 021.668.61.01
E-mail: [email protected]
www.tunisiana.ro
(Articol preluat din revista Business Adviser, varianta print, nr. 48)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here