Miliband despre Romania: Sunt mandru ca suntem parteneri atat de apropiati

0
690
miliband

milibandRomania a marcat, la sfarsitul acestei saptamani, 130 de ani de relatii diplomatice cu Marea Britanie, Franta si Germania, ministrul britanic de Externe, David Miliband, apreciind cu aceasta ocazie ca Romania are un potential enorm si ca este mandru de relatia apropiata de parteneriat cu Bucurestiul.David Miliband se declara incantat ca in cei 130 de ani de la stabilirea de relatii diplomatice romano-britanice, parteneriatul celor doua state a crescut continuu

 in domeniile social, economic si politic.

„In 1999, Tony Blair a venit in Romania pentru a-si manifesta suportul fata de aderarea la UE, iar in 2007 am fost mandri sa reprezentam varful de lance al tarilor care au pledat pentru integrarea Romaniei”, spune Miliband.

El reaminteste cooperarea romano-britanica din Afganistan, precizand ca aceasta nu se limiteaza la domeniul militar, ci si la ajutorul civil acordat populatiei locale pentru „construirea unui viitor mai bun””.

„Stiu de asemenea ca, in discutiile din interiorul UE, legate de viitorul Europei, Romania si Marea Britanie coopereaza strans, cetatenii nostri fiind legati de interese comune”, spune Miliband, care adauga ca, si la nivelul comunitatii de afaceri, exista o tendinta de accentuare a cooperarii.

„Am vizitat Romania de doua ori in ultimii trei ani. Este o tara cu un potential enorm si sunt mandru ca suntem parteneri atat de apropiati. Astept cu nerabdare ca si urmatorii cativa ani sa fie la fel de plini de succes”, spune el.

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett apreciaza ca, dupa 130 de ani, parteneriatul romano-britanic este mai puternic decat oricand.

El reaminteste, la randul sau, ca Marea Britanie a fost unul dintre principalii sustinatori ai aderarii Romaniei la UE.

De asemenea, Barnett subliniaza prezenta tot mai mare in Romania a companiilor britanice, in prezent 4.000 de societati din Regatul Unit desfasurand activitati de afaceri in Romania.

„Noile parteneriate economice dintre orasele Nottingham si Timisoara sau Craiova si Wakefield aduc beneficii reciproce””, spune ambasadorul.

El spune ca de asemenea este un privilegiu sa vada modul in care, la nivel uman, cooperarea estre indreptata pentru a ajuta pe cei mai nevoiasi din Romania.

„Intr-o nota personala, ospitalitatea si caldura poporului roman explica relatiile stranse de care ne bucuram in prezent, desi nu au ajutat siluetei mele”, incheie Barnett, intr-o nota autoironica.

MAE roman a anuntat intr-un comunicat implinirea a 130 de ani de relatii diplomatice cu Franta, Germania si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here