INTERVIU: Ponta: Noul partid nu se va mai infiinta, era un scenariu pentru varianta Geoana – sef PSD

0
1008
ponta

pontaPresedintele PSD, Victor Ponta, declara, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca Marian Sarbu si Cristian Diaconescu fac parte dintr-un scenariu de infiintare a unui nou partid de stanga, initiat inainte de Congres pentru varianta in care Mircea Geoana ramanea seful PSD.

 

Victor Ponta crede insa ca noul partid pe stanga nu se va mai infiinta, avand in vedere ca proiectul era gandit pentru ipoteza in care Mircea Geoana ar fi castigat un nou mandat de presedinte al PSD.

Ponta nu neaga relatiile apropiate cu Gabriel Oprea, cu Elena Udrea si Dorin Cocos, precizand ca, din punct de vedere politic, nu va tine cont decat de PSD. El infirma zvonurile despre o posibila vizita la Cotroceni, cu o saptamana inaintea Congresului, si sustine ca va avea cu Traian Basescu doar relatii „institutionale”.

Ponta precizeaza ca PSD va colabora cu PNL doar impotriva unor abuzuri ale actualei puteri si sugereaza ca alianta cu PC nu va mai functiona la viitoarele alegeri. Potrivit lui Ponta, PSD se va pozitiona ca principal adversar al PDL.

Victor Ponta sustine ca nu a fost dezamagit de decizia lui Diaconescu de a-l sprijini pe Geoana la Congres, ci de faptul ca acesta a candidat la functia de presedinte al PSD si, la doua zile, a parasit partidul. El precizeaza ca Diaconescu nu i-a creat impresia unui personaj santajabil.

Ponta mai spune ca Geoana inca „digera” rezultatele Congresului si ca nu a perceput ca pe o amenintare mesajul acestuia privind depunerea mandatului de presedinte al Senatului.

El mai declara ca nu-i placea faptul ca unele decizii erau luate duminica seara acasa la presedintele partidului si anuntate luni in BPN.

Ponta sustine ca se completeaza „excelent” cu secretarul general Liviu Dragnea, el avand experienta la nivel guvernamental central, iar Dragnea la nivelul structurilor locale. El precizeaza ca il respecta pe Adrian Nastase si ca nu va incerca sa se detaseze, ca imagine, de acesta. Potrivit lui Ponta, Nastase are o sarcina „importanta si grea”, aceea de a conduce Consiliul National.

Prezentam integral interviul acordat de Victor Ponta agentiei MEDIAFAX:

Reporter: in ce masura v-a dezamagit Cristian Diaconescu, cand, la Congres, a decis sa il sprijine pe Mircea Geoanas

Victor Ponta: in niciun fel. E decizia lui. El a avut o oferta si de la mine de colaborare, o oferta corecta. A luat decizia lui, e normal. Singura dezamagire, sa spun, este aceea ca nu poti sa candidezi la functia de presedinte al PSD si, la doua zile dupa, sa pleci din partid. Va reamintesc, am spus-o si m-as fi tinut de cuvant: daca nu castigam functia de presedinte al PSD, as fi ramas in partid asa cum am ramas dupa 2005 cand am pierdut functia de secretar general.

Rep.: Cine credeti ca l-a monitorizat pe Diaconescus Presa a speculat ca ar fi facut-o SRI, pe de o parte, Mitica Iliescu, pe de alta parte, sau o societate privata.

V.P.: Sincer, nu stiu. imi doresc foarte tare sa aflu de la institutiile statului. Cristi Diaconescu a spus chiar el ca are legatura cu cineva din partid. imi mentin hotararea: oricum se numeste acea persoana si, sigur, daca exista niste indicii serioase impotriva acelei persoane, nu mai are cum sa mearga cu noi in PSD pe acest drum.

Rep.: Ati fost coleg foarte multa vreme cu Cristian Diaconescu. V-a facut impresia ca este un personaj santajabils

V.P.: Nu.

Rep.: Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a cerut public, inainte de Congres, ca PSD sa il apere pe Catalin Voicu. A doua zi a aparut o inregistrare in care il injura pe Mircea Geoana. Credeti ca a fost o coincidentas

V.P.: Chiar nu stiu. Habar nu am. Nu am auzit nici de apelul public, iar inregistrarea am vazut-o abia noaptea, pentru ca ziua eram in campanie la colegii mei. Nu stiu daca exista legaturi. De felul meu, nu-mi plac scenariile. si, dupa cum ma cunoasteti, nu am trait niciodata in scenarii, sunt un om care spun direct ce gandesc si nu stiu tot ce se intampla in tara asta, cred ca nimeni nu stie si e bine asa.

Rep.: Nu ati avut impresia ca a fost, totusi, o campanie murdara inainte de Congress

V.P.: Am avut impresia ca a fost o campanie oarecum incorecta pentru discutiile pe dupa masa: lista blocata, esti cu mine, daca nu esti cu mine nu stiu ce patesti. Tocmai de aceea, am spus foarte clar, de duminica am lasat in urma tot bagajul negativ. Nu poti sa pleci la drum cu ghiulele de picior. Nu mai vreau sa mai discut despre ce a fost inainte. imi cunosc colegii foarte bine, de zece ani sunt alaturi de ei, ii stiu cu partile lor bune sau mai putin bune, dar sunt capabil sa-i conduc pe un drum in care eu cred foarte tare.

Rep.: Apropo de ghiulele de picior. PSD condus de Victor Ponta cum se va pozitiona fata de subiectul Catalin Voicus

V.P.: Asa cum m-am pozitionat si inainte sa fiu presedinte, si anume: cand e vorba de abuzuri ale statului – si ridicarea unui senator de pe strada e un abuz – vom reactiona. Cand e vorba de o Justitie care isi face treaba, indiferent ca este coleg sau necoleg al nostru, ca este adversar sau neadversar, Justitia isi spune cuvantul si de acolo politica inceteaza.

Rep.: Domnule presedinte, i-ati propus domnului Diaconescu, inainte de Congres, sau ati avut o discutie cu el, legata de presedintia Senatului…

V.P.: Da.

Rep.: Cum ati fi putut sa-i propuneti aceasta functie in conditiile in care situatia din Senat arata ca PSD, daca va pune in joc functia, o va pierdes

V.P.: Lucrurile nu au fost asa de simple cum trebuie sa fie prezentate in presa. Eu cu Cristi Diaconescu mi-am dorit sa avem un proiect comun de reformare a PSD si de repozitionare a noastra si am considerat in acel proiect ca Cristian Diaconescu ar fi fost bun, mai potrivit sa ocupe pana la urma singura functie inalta pe care o mai are PSD la nivel central. Discutiile nu s-au finalizat, decizia lui Cristi a fost cea de sambata, nicio discutie de dinainte nu mai are in acest moment obiect iar, mai mult, tocmai pentru ca Mircea Geoana a pierdut in fata mea, am vrut sa arat ca eu pot sa fiu mai bun decat el. Daca in 2006 am cedat functia de presedinte al Camerei Deputatilor tocmai pentru o disputa cu Adrian Nastase, eu nu voi face niciodata acest lucru. Mircea Geoana ramane presedintele Senatului, functia este a PSD si ma voi bate pentru aceasta functie cu absolut toate puterile.

Rep.: in acest context, mesajul transmis de domnul Geoana, pe blog, ca isi pune la dispozitia partidului mandatul, l-ati perceput ca pe o amenintares

V.P.: Nici vorba. Cred ca domnul Geoana inca digera rezultatele Congresului. Raspunsul meu a fost foarte clar: nu e cazul sa puna niciun mandat, trebuie sa ramana presedinte al Senatului, trebuie sa se bata pentru partidul pe care l-a condus pana sambata si din care face parte si orice discutie pe aceasta tema este inchisa din punctul meu de vedere.

Rep.: inseamna ca nu sunteti de acord cu unul dintre principalii dvs. sustinatori, Miron Mitrea, care declara ca domnul Geoana nu mai reprezinta interesele PSD la Senat.

V.P.: Vreau sa va spun ca pe mine la Congres, si dvs. stiti cel mai bine, m-au votat esalonul doi, esalonul trei, oamenii care au fost inainte la Tineret, primarii, consilierii. Nu contest si apreciez sprijinul pe care mi l-au dat si liderii centrali, fie ca e vorba de Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, presedinti de organizatii. Dar eu reprezint pana la urma pe cei care m-au votat. Cred ca interesul partidului in acest moment – si nu datoria mea sau interesul meu – este sa ne pastram functia de presedinte al Senatului. Doar pentru ca Mircea Geoana a fost contracandidatul meu, nu imi voi schimba aceasta opinie.

Rep.: Considerati un esec faptul ca toti vicepresedintii propusi de domnul Vanghelie, inclusiv domnul Vanghelie, au fost alesi la Congress

V.P.: Nu. Respect votul Congresului asa cum si ei toti, chiar daca nu m-au sprijinit pe mine, au respectat decizia colegilor nostri de alegere a mea ca presedinte. Eu am crezut intotdeauna ca in democratie votul rezolva lucrurile, nu le incurca. S-a decis prin vot sambata seara o echipa, cu acea echipa eu merg la drum mai departe si sper ca toti sa vrea sa faca parte din aceasta echipa.

Rep.: Aceeasi echipa era si inainte, dvs. erati vicepresedinte si domnul Vanghelie membru al BPN, si relatiile erau tot asa, tensionate.

V.P.: Asta incerc sa va spun. Cand s-a vorbit de echipa lui Geoana, pai si eu am fost in echipa de vicepresedinti ai lui Mircea Geoana. Nu exista. Exista echipa PSD. si tocmai prin alegerea vicepresedintilor s-a dovedit ca eu nu am avut intelegeri pe sub masa cu diversi oameni – daca ma votezi, te votez si asa mai departe. Eu am candidat la functia de presedinte, oamenii au decis cine sunt vicepresedintii, asa cum au decis cine e secretar general. si eu si pana acum, si in continuare, am lucrat foarte bine cu Liviu Dragnea si vom face o echipa foarte buna. Ganditi-va ca ne completam foarte mult. Eu am experienta mea la nivel guvernamental central, Liviu Dragnea are o experienta extraordinara in ceea ce priveste structurile locale. Chiar e o completare excelenta. Fiecare vicepresedinte poate sa aduca ceva la aceasta echipa si intotdeauna, cand nu ne punem de acord, votul este cel care decide. Asa s-a intamplat si la Congres.

Rep.: Aveti o datorie politica si o datorie morala fata de Adrian Nastase. V-a influentat viata politica pana acum, in ce sens o va face de acum inaintes

V.P.: Am spus-o tot timpul si m-am mandrit ca sunt unul din multii oameni pe care Adrian Nastase i-a adus in PSD si in politica. il respect pe Adrian Nastase. Are o sarcina foarte importanta si foarte grea din partea partidului de a conduce Consiliul National si departamentele noastre si astept foarte mult de la aceste departamente. Astept de fapt sa aduca ceea ce PSD nu a avut pana acum: o critica serioasa la Guvernul actual si o oferta a noastra alternativa. Nu trebuie doar sa criticam Guvernul: „Nu e bine ce face ministrul X”. (Trebuie sa spunem – n.r) „Nu e bine si noi am face in felul urmator”. Asta e treaba departamentelor si astept foarte mult de la departamente, de la oamenii care vor fi acolo, iar Biroul Permanent National va lua deciziile politice de directie politica fundamentala a partidului.

Rep.: intrebarea era daca veti incerca, in noua calitate, de presedinte, sa va detasati din punct de vedere al imaginii de Adrian Nastase.

V.P.: Nu. Nu. Nici nu ma detasez de niciun membru al PSD. O sa-mi apar toti colegii pentru ca toti sunt in acest moment membri ai partidului pe care eu il conduc. Nu se pune problema nici de detasare, nici de aruncat intr-o parte, nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt pesedist, nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt coleg cu niciunul din membrii de partid. Iar lucrurile astea trebuie facute direct si foarte clar.

Rep.: Va intereseaza presedintia Camerei Deputatilor in acest moments

V.P.: O putem castiga in 2012. Am pierdut-o in decembrie 2008 si o vom putea recastiga dupa votul parlamentar. Bineinteles, orice partid isi doreste sa detina presedintiile celor doua Camere, dar in acest moment nu exista o solutie nici procedurala, nici constitutionala, de a castiga pentru PSD acest lucru.

Rep.: Comentati urmatorul scenariu: PSD cedeaza PDL presedintia Senatului si preia de la aceasta presedintia Camerei.

V.P.: Este un scenariu fantezist, in care eu nu cred. Asta ar presupune un lucru pe care eu il cred imposibil: o intelegere cu PDL. si mai inseamna un lucru, de asemenea incredibil pentru mine: sa ai incredere intr-o intelegere cu PDL. Cine a avut incredere, inclusiv noi, in cuvantul PDL, a patit ceea ce stiti foarte bine. A doua oara nu poti sa faci aceesi greseala.

Rep.: Ne-ati anticipat o intrebare. Definiti, va rog, relatia viitoare PSD-PDL.

V.P.: Vom fi principalii adversari politici ai PDL si principala alternativa la ceea ce inseamna in acest moment PDL si guvernarea PDL.

Rep.: Aceeasi intrebare, in relatia cu PNL.

V.P.: si aici lucrurile trebuie sa fie mult mai clare. Ne-au sprijinit in campania prezidentiala si le multumim pentru asta, dar ei sunt un partid de dreapta, drumul lor este foarte clar. Avem foarte putine lucruri in comun. Nu sunt dispus deloc sa mai facem rabat de la principiile noastre social-democrate. Ma uit la ei ca sunt la fel de convinsi pe valorile lor de dreapta, vom fi adversari politici din punct de vedere ideologic si singurele momente in care vom conlucra vor fi acelea in care vom trebui sa aparam statul de drept si institutiile fundamentale de abuzurile unei puteri care, in acest moment, detine tot: presedintia, prim-ministrul, presedintele Camerei Deputatilor, procurorul general, Ministerul Justitiei, o putere care, evident, va abuza de aceste prerogative. in acele momente ne vom alia si cu PNL si cu UDMR si cu orice forta care vrea sa salveze aceste principii. Dar ideologic, tin sa aratam cu mult mai multa claritate decat pana acum diferentele intre noi si PNL. Este si unul din mesajele cu care am fost ales la Congres, sa ne intoarcem la valorile noastre social-democrate si sa tinem de ele, pentru ca in ultimii ani am vorbit foarte mult despre ele si am facut exact invers.

Rep.: Credeti ca mai este oportuna alianta cu PCs

V.P.: Din punct de vedere parlamentar, vom ramane in aceleasi grupuri parlamentare, pentru ca asa am fost alesi la vot si este normal lucrul acesta. Duminica au si ei Congres, inteleg ca vor sa isi afirme mult mai pregnant ideologia si apartenenta la valorile de centru-dreapta. Le urez succes in alegeri, vor avea un candidat in colegiul 19 eliberat de Daniela Popa. ii consider niste parteneri, dar pana la urma, din punct de vedere ideologic, lucrurile trebuie limpezite si se vor limpezi duminica, la Congresul PC.

Rep.: Dar ramaneti practic in alianta cu eis

V.P.: Din punct de vedere parlamentar, da, pentru ca am pornit pe un drum in 2008, au fost alaturi de noi si nu te apuci, in perioada opozitiei, sa rupi ceea ce ai facut in 2008. Cei patru parlamentari ai PC raman alaturi de noi si contam pe ei.

Rep.: Cum veti reactiona in momentul in care se va infiinta un nou partid de stangas

V.P.: Aici lucrurile sunt foarte clare. A fost un proiect foarte bine construit, bazat pe faptul ca Mircea Geoana va ramane presedinte PSD si ca atunci un nou partid de stanga, cu foarte multi parlamentari, nu doar cei cinci care au plecat, dar si cu organizatii locale, era gandit ca va constitui o alternativa la un PSD nereformat, care nu se schimba. Acest proiect a esuat sambata seara, la Congresul PSD. Ceea ce vedeti acum sunt ultimele reminiscente ale acestui proiect esuat. Independentii care sunt independenti dar sunt, de fapt, la putere, pentru ca au un ministru si sustin guvernul actual, vor merge pe acelasi drum pe care a mers si PLD al domnilor Stolojan si Flutur: mai devreme sau mai tarziu vor da pe fata ceea ce exista cu adevarat, si anume intelegerea lor cu PDL si faptul ca sunt in acea parte a baricadei. Nu va exista un alt partid de stanga atat timp cat PSD a dat dovada sambata de puterea de a face schimbari fundamentale, iar lucrul acesta este foarte clar pentru toata lumea, chiar si pentru cei care gandeau inainte destructurarea PSD.

Rep.: Relatia viitoare a PSD cu domnul Sorin Oprescu care va fis

V.P.: E o mandrie pentru noi ca un fost membru al PSD a castigat Primaria Capitalei. Este o lectie pe care trebuie sa o invatam, ca noi l-am obligat sa devina independent, prin faptul ca nu l-am sustinut. Opinia mea a fost atunci foarte clara, ca trebuie sa ii sustinem candidatura din partea PSD, dar este o lectie pentru noi, cum reusim sa ne pierdem oamenii buni si performanti din cauza unor lupte interne. Sper sa nu mai facem niciodata asemenea greseala. in rest, inteleg ca domnul Oprescu este hotarat sa ramana independent. ii doresc succes, dar ne pregatim sa avem un candidat PSD pentru 2012, credibil si serios.

Rep.: Credeti ca ultimele plecari din PSD, ale domnilor Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, sunt cumva legate si parte a scenariului care presupune infiintarea unui nou partid de stangas

V.P.: Da. Erau gandite dinainte. De altfel, uitati-va la cei care au plecat: si Ioan Munteanu, si serban Mihailescu, si Marian Sarbu, nu sunt in niciun caz adversarii mei, ei au fost colegi ai mei si probabil ca m-au si votat sambata la Congres. Pur si simplu au apucat, inainte de Congres, sa promita ca merg pe un alt drum si acum nu au mai putut sa dea inapoi.

Rep.: L-ati invitat pe Traian Basescu la scoala TSD atunci cand erati presedintele tinerilor. Cum veti proceda in continuare ca presedinte al PSDs

V.P.: L-am invitat in 2005, atunci cand era proaspat ales presedinte si atunci cand toti, cred, trebuia sa ii dam acel cec in alb al unui nou presedinte. De atunci pana acum domnul Traian Basescu mi-a dovedit, nu numai mie, ci si celorlalti, ca nu are niciun punct in comun cu modul in care vedem noi politica, cum vedem noi societatea si atunci colaborarea sau orice fel de relatie intre noi a incetat. Nu vad nimic pentru viitor, vad doar un presedinte care pleca de la Cotroceni in 2014 si vad o sansa extraordinara si o responsabilitate pentru PSD de a creste, de a pregati structuri locale, un guvern social-democrat si un presedinte social-democrat.

Rep.: Deci, raporturile dintre dumneavoastra si presedintele Traian Basescu vor fi…

V.P.: Strict institutionale.

Rep.: stim ca aveti o relatie apropiata cu domnul Gabriel Oprea. Presa a afirmat ca ar fi chiar nas de cununie la prima dumneavoastra casatorie.

V.P.: Asta nu este adevarat. E o informatie gresita. insa da, am avut o relatie apropiata cu Gabriel Oprea, pentru ca am intrat impreuna cu el in Guvernul Adrian Nastase in 2001, am intrat impreuna cu Gabriel Oprea in PSD, tot in 2001. Faptul ca el a mers pe un alt drum, el fiind unul din putinii care nu a plecat direct, ci stiu ca a fost exclus din partid, spre deosebire de altii, este decizia lui. Am crezut si atunci, cred si acum, ca a fost o decizie gresita, dar fiecare om este stapan pe propria lui decizie si si-o asuma. Eu sunt presedintele PSD, am respect pentru oameni politici din toate zonele, dar imi apar partidul si ma voi bate pentru el.

Rep.: Cand PSD a decis sa ii retraga sprijinul politic lui Gabriel Oprea stim ca v-ati abtinut.

V.P.: Corect.

Rep.: De ces

V.P.: si din acest motiv personal, al faptului ca am inceput politica impreuna, dar si pentru faptul ca nu imi plac deciziile luate duminica seara acasa la presedinte si aduse luni dimineata in BPN. Eu nu voi mai face asa ceva niciodata si orice decizie luam, vreau sa le gandim bine si sa le discutam cu totii.

Rep.: Presa a scris, de asemenea, ca aveti relatii foarte stranse cu doamna Elena Udrea, cu sotul acesteia, Dorin Cocos, si chiar ati iesit la restaurant impreuna la un moment dat. Va poate influenta aceasta prietenie ca presedinte PSDs

V.P.: Absolut deloc si cred ca absolut toti cei care mi-au urmarit prestatia in politica, declaratiile si gesturile mele politice au vazut ca ma bat pentru partidul meu indiferent cine este adversar, ca am niste idei in care cred. Respect ceilalti oameni, pot sa am relatii civilizate cu toata lumea, dar cand este vorba de lupta politica imi apar doar partidul meu si nu sunt dispus sa fac niciun fel de rabat de la acest lucru.

Rep.: Domnule presedinte, ati fost, cu o saptamana inainte de Congres, la Cotrocenis

V.P.: Nu, categoric nu. Nu am mai fost la Cotroceni si nu l-am mai intalnit pe presedintele Basescu de cand am fost cu Mircea Geoana la consultari si va spun, desi nu neaparat e un punct bun pentru mine, nu am fost in sala la depunerea juramantului de catre Traian Basescu, tocmai pentru ca eram atat de suparat de ceea ce se intamplase, incat nu am putut sa trec peste. Nu va mai luati dupa zvonuri si dezinformari, cred ca suntem cu totii satui de ele. Cu domnul presedinte Basescu, daca ma voi vedea, va fi in cadru institutional, ca presedinte al principalului partid de opozitie, sau la evenimente oficiale, in niciun alt cadru.

Rep.: Ati vorbit in prima sedinta a BPN dupa Congres de forta exemplului personal, cand le-ati sugerat liderilor PSD sa isi lase limuzinele in afara curtii sediului. Am aflat ca ati angajat o bona din Filipine. Aici nu se aplica aceeasi regula a exemplului personal, in conditiile somajului cu care se confrunta Romanias

V.P.: Ba da, se aplica acelasi lucru. S-a creat un subiect din ceva ce nu as fi crezut niciodata. Poate mi s-au dat niste semnale ca ar trebui sa fiu…. sa ma duc si eu pe la jacuzzi la cineva, sa fiu mai cuminte cu cei care creeaza stirile. Nu pot sa fac lucrul acesta. in primul rand, cred ca exemplul personal este bun si ma gandesc la miile de romani care au plecat sa lucreze in Spania, in Italia si, daca ei trebuie tratati corect acolo, ne purtam si noi in acelasi fel. in al doilea rand, stiti foarte bine ca sotia mea este europarlamentar si, din pacate, de luni pana joi sta la Bruxelles si era nevoie de cineva care sa stea intr-adevar 24 de ore cu fiica noastra. Sper sa creasca cat mai repede, sunt convins ca Daciana, dupa ce isi va termina mandatul la Parlamentul European, va face ceea ce nu reuseste sa faca in acest moment, sa stea cu ea mai mult timp. Asta cu bona a fost o gaselnita care va tine, probabil, atentia cateva zile. Este pozitia mea, este viata mea, o sustin si o explic in asa fel incat toata lumea sa inteleaga ca nu am nimic de ascuns si de rusinat. Dimpotriva. Cred ca ceea ce fac si ceea ce sunt este atat de cunoscut de toata lumea, am fost atat de mult in lumina reflectoarelor incat, din pacate, nu veti avea foarte multe surprize in ceea ce ma priveste.

(Interviu realizat de Florin Ciolac, Liviu Dadacus, Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here