Gazprom vrea sa elimine intermediarii in relatia cu Romania!

0
1034
alexander-medvedev-gazprom-604

alexander-medvedev-gazprom-604Grupul rus Gazprom este interesat sa furnizeze gaze in Romania prin Romgaz Medias, fara intermediari, dupa ce acordurile cu acestia vor expira, se arata intr-un comunciat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.”Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu Romgaz”, se mentioneaza in comunicat.

In prezent, Romgaz importa de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012.

 

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.

Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.

O delegatie a Gazprom, condusa de vicepresedintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti, cu ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. La intalnire au participat si reprezentanti ai Romgaz si ai Transgaz Medias (TGN).

Discutiile au vizat subiecte precum importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit.

De asemenea, oficialii Gazprom si cei ai partii romane au discutat si despre renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale destinate tarile din Balcani, care expira in 2011, precum si posibilitatea extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

O noua intalnire a oficialilor roman si rusi este programata pentru sfarsitul luna martie, pentru detalierea unor aspecte tehnice.

Romgaz si Gazprom au semnat, in iunie 2009, un memorandum de infiintare a unei firme mixte pentru constructia de depozite de gaze in Romania si investitii in productia energiei electrice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here