Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc a votat pentru oficializarea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc

0
848
tinutul-secuiesc

tinutul-secuiescParticipantii la Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc de la Sfantu Gheorghe au aprobat, vineri dupa-amiaza, cele patru proiecte de hotarari aflate pe ordinea de zi, intre care cel privind statulul limbii maghiare in zona, precum si regulamentul de organizare si functionare al Adunarii.

Una dintre hotararile adoptate se refera la oficializarea limbii maghiare in tinutul Secuiesc, participantii la Adunarea Alesilor Locali de la Sfantu Gheorghe hotarand ca aceasta sa aiba un statut identic cu limba oficiala a statului.  

Proiectul de hotarare facut public in luna ianuarie mai prevede ca orice cetatean cu domiciliul in secuime are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral, ca autoritatile publice din regiune vor asigura folosirea oficiala a ambelor limbi, adoptand actele normative si creand conditiile care asigura deplina egalitate a celor doua limbi, iar Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, va stabili lista acelor functii publice care pot fi ocupate numai de catre persoane ce cunosc ambele limbi.

Si celelalte trei proiecte de pe ordinea de zi – declararea zilei de 15 martie ca sarbatoare oficiala in zona, cel privind adresarea Adunarii catre Parlamentul Romaniei in legatura cu statutul de autonomie al tinutului Secuiesc si cel privind adresarea catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei – au fost adoptate de participantii la Adunarea de la Sfantu Gheorghe.

Primele doua hotarari vor fi transmise consiliilor locale din secuime, solicitandu-se adoptarea unor HCL prin care sa fie aplicate.

In ceea ce priveste regulamentul de organizare si functionare al Adunarii Alesilor Locali din tinutul Secuiesc, conform documentului adoptat, Adunarea este compusa din consilieri locali si judeteni, primari, limbile oficiale ale Adunarii fiind romana si maghiara.

De asemenea, Adunarea se convoaca de Comisia Permanenta in functie de necesitati, dar cel putin o data la doi ani. Mandatul membrilor Comisiei Permanente este de patru ani, iar presedintele acestei comisii se alege de membrii acesteia, prin vot secret.

Adunarea de la Sfantu Gheorghe s-a incheiat cu intonarea imnului secuiesc si a celui al Ungariei.

Aproximativ 300 de consilieri locali, judeteni, primari si viceprimari din Covasna, Harghita si Mures au participat, vineri dupa-amiaza, la Sfantu Gheorghe, la a doua Adunare a Alesilor Locali din tinutul Secuiesc.

Majoritatea alesilor locali prezenti la evenimentul care s-a desfasurat la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sfantu Gheorghe au fost din partea PCM, dar erau si unii de la UDMR, independenti si Partidul Verde. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here