Va suporta China pagubele imprumuturilor catre statele occidentale?

0
630
china_sustinere_economie_dolari

china_sustinere_economie_dolariSocul financiar dramatic din august, care este alimentat de situatia economica si risca sa amplifice un nou declin economic, ar putea introduce o a treia faza a crizei globale a creditelor, impactul asupra creditorilor finali, potrivit unei analize Reuters.

China este unul dintre cei mai mari creditori ai statelor occidentale, mai ales al Statelor Unite.

Criza, declansata de bule ipotecare si imobiliare in multe dintre marile economii occidentale, a lovit initial bancile, iar acum submineaza guvernele care au fost fortate sa sprijine sectorul financiar. Statele Unite si-au pierdut ratingul „AAA”, echivalent cu lipsa oricarui risc, din partea agentiei Standard&Poor’s, iar zona euro se afla intr-o lupta aparent fara sfarsit cu insolventa statelor sau lipsa de lichiditate a acestora. Odata cu declinul increderii in capacitatea sau disponibilitatea statelor occidentale de a rezolva problema datoriilor, urmatoarea faza se muta catre statele cu surplus, care au creditat tarile dezvoltate. Nu este de mirare ca una dintre cele mai nemultumite tari din ultima saptamana a fost China, unde presa controlata de stat a criticat politica SUA de indatorare.

Un proverb spune ca ai o problema daca datorezi 1.000 de dolari bancii, dar banca are o problema daca ii datorezi un milion. China a imprumutat SUA pana la 2.000 de miliarde de dolari, 30% din produsul Intern Brut bancarizat al tarii, si probabil cea mai mare parte a restului rezervelor, care se ridica la un total de 3.200 de miliarde de dolari, tarilor europene. Iritarea Chinei, si a altor state cu surplus care au imprumutat mereu SUA crezand ca isi vor primi toti banii inapoi, vine din faptul ca sunt acum un creditor captiv. Chiar daca temerile de intrare in incetare de plati sunt exagerate, temerile pietelor financiare fata de incapacitatea guvernelor de a linisti creditorii va afecta perspectivele de crestere economica, critica pentru sustenabilitatea datoriei pe termen lung. Iar aici spirala increderii scapa de sub control, noteaza Reuters.

Marii creditori, precum China, sunt afectati pe mai multe planuri. Diminuarea cererii in tarile occidentale submineaza cresterea economica bazata pe exporturi a Chinei, rezervele valutare sunt afectate de temerile privind solvabilitatea guvenelor, iar raspunsul cel mai probabil la socurile legate de consum din occident va fi tiparirea de bani. Tiparirea de bani, potrivit HSBC, depreciaza dolarul si mentine randamentele obligatiunilor la un nivel scazut, transferand povara datoriei catre creditorii straini care vad cum le scade valoarea activelor pentru sustinerea exporturilor si cresterii economiei SUA. China ar putea, de asmenea, sa incerce sa tipareasca mai multi bani, insa pericolul social ar fi foarte mare, din cauza inflatiei deja ridicate. Amenintarile de a vinde activele financiare ale SUA sunt, de asemenea, sortite esecului, intucat le-ar scadea puternic valoarea. Statul chinez nu este singurul creditor important al SUA, chiar daca este cel mai mare. Japonia detine obligatiuni americane de circa 1.000 de miliarde de dolari, in timp ce restul creditorilor importanti includ Brazilia, Taiwan, Rusia si marii exportatori de petrol. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here