“Suntem fortati sa facem o reforma structurala de profunzime, daca vrem sa relansam economia!” atentioneaza managerul general al GEA SC, Dragos Pislaru, expert national pentru Studiul OCDE – IRI 2010

0
1033
puzzle

puzzleCare sunt principalele concluzii privind Romania ale Studiului OCDE cu privire la Indicele Reformei de Investitii (IRI), in Europa de Sud-Est?
  Sunt cateva lucruri importante. in primul rand, subliniez faptul ca intotdeauna este folositoare o comparatie la nivel regional, realizata cu profesionalism.

 Pe de alta parte, desi Romania este apreciata in acest studiu – daca raportam la celelalte state analizate – nu trebuie sa ne imbatam, totusi, cu apa rece! Sunt si elemente pozitive, dar avem si minusuri…
  Daca privim comparativ, constatam ca Romania “arata” bine fata de alte tari din Europa de Sud-Est, in sensul ca mediul antreprenorial si climatul de investitii de la noi sunt considerate favorabile. Iar eu consider ca acest lucru pozitiv ar trebui interpretat, la nivelul politicii romanesti, ca fiind o buna ocazie de a se incerca sa fie atrase si mai multe investitii in Romania. Asta, pe de o parte. Pe de alta parte, este o sansa pentru firmele din Romania de a profita de oportunitatile de afaceri din intreaga regiune. Acest raport ne arata, de exemplu, cum ar putea un investitor roman sa-si extinda operatiunile in tarile vecine.

Ati spus ca sunt si atentionari…
  Asa este. Un aspect important legat de acest raport este faptul ca ne atrage atentia – dar, intr-un mod foarte diplomatic – asupra unor vulnerabilitati pe care Romania le are, atat comparativ cu tarile din zona, dar si in afara vreunui sistem de raportare. Iar aici sunt cateva chestiuni care merita reliefate.
  Una dintre problemele care se considera ca este o “vulnerabilitate” e accesul la finantare. Desi se afirma in studiu ca avem un mediu financiar dezvoltat, ni se atrage atentia, totusi, ca avem o problema cu partea de garantii. Atat cu garantiile imobiliare, care sunt inca grevate de nefinalizara cadastrului si de imposibilitatea utilizarii la scara nationala a acestui instrument important pentru garantare, precum si un lucru foarte important legat de fondurile pentru capital de risc si de elementele care tin de stimularea unei afaceri, in momentul debutului acesteia.
Mai sunt si alte cateva chestiuni importante, ca – de exemplu – flexibilitatea pietei de munca. Raportul scoate in evidenta foarte clar ca, in Romania, piata fortei de munca nu este suficient de flexibila pentru a permite ajustari, pentru a favoriza un mediu competitiv, iar asta se potriveste chiar ca o manusa – ca sa ma exprim plastic – pe situatia noastra actuala, cand suntem fortati sa facem o reforma structurala de profunzime, daca vrem sa relansam economia.
Daniel Negut – interviu preluat din revista Business Point, varianta print, nr. 51

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here