Studiu: Costurile sociale ridicate pot prelungi criza somajului in Europa

0
1019

La nivel international, costul suplimentar mediu suportat de companii pentru asigurari sociale si alte „taxe” cu incadrarea unui angajat se ridica in prezent la aproape 23% din salariul unui angajat – potrivit unui studiu efectuat de UHY, reteaua internationala de contabilitate si consultanta.

Profesionistii UHY au studiat datele a 25 de tari din reteaua internationala, incluzand toti membrii G7 si economiile emergente BRIC. UHY a calculat valoarea platilor cum ar fi cele pentru contributiile la asigurarile sociale pe care a trebuit sa le faca o companie, pe langa salariul brut datorat fiecarui angajat (a se vedea tabelele de mai jos).

Ladislav Hornan, presedintele UHY, spune: „Guvernele din multe tari au tot adaugat costuri suplimentare cu forta de munca in ultimul deceniu. In prezent, in tarile cu pozitii financiare precare si probleme legate de somaj, costurile sociale ridicate submineaza crearea de locuri de munca.”

“Costurile scazute cu forta de munca pot contribui la flexibilitatea fortei de munca si crearea de noi afaceri, ceea ce poate fi vital in perioadele de dificultate economica.”

Ladislav Hornan adauga: “Multe dintre structurile de asigurare sociala care exista astazi au fost constituite cu decenii in urma, iar principiile de la baza lor au ramas nemodificate timp de zeci de ani. S-ar putea argumenta ca, in consecinta, costurile cu forta de munca au fost lasate sa creasca necontrolat.”

“Tarile care au in mod constant cele mai mici costuri sociale sunt zone precum SUA, Danemarca, India si Canada.”

UHY adauga ca sapte dintre cele zece tari cu cele mai mari costuri sociale pentru angajatii cu venituri mici sau mijlocii sunt europene. Un angajator mediu din Europa trebuie sa plateasca 17.860 dolari in plus (23,8% din salariul brut) pentru salarii de 75.000 dolari – angajatorii americani trebuie sa plateasca 6.182 dolari in plus (8,2%) si angajatorii chinezi trebuie sa plateasca suplimentar 9.263 dolari (12,4%) .

Ladislav Hornan spune: „Acum ca anumite parti ale lumii – in special Europa – duc o lupta din punct de vedere economic si au populatii din ce in ce mai imbatranite si mai putin angajati care sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, structurile de securitate sociala existente ar putea deveni o povara si mai mare pentru intreprinderi.”

“Avem o situatie cumplita in care costurile sociale ridicate pot de fapt prelungi criza legata de somaj din Europa. Companiile din unele tari europene nu vor fi dispuse sa preia noi angajati stiind ca salariul muncitorului pe care il vor plati este doar o fractiune din cat va costa de fapt acel angajat.”

Ladislav Hornan a mai adaugat: “Se poate ca Europa sa aiba costuri sociale relativ reduse pentru persoanele cu salarii foarte mari, dar acest lucru nu va ajuta companiile  sa angajeze numarul imens de absolventi someri sau tineri in cautarea primului lor loc de munca.”

UHY afirma ca exista o discrepanta uriasa intre tarile cu cele mai mari costuri sociale si cele cu cele mai mici astfel de costuri. Costurile fortei de munca pentru salarii brute de 30.000 USD sunt de 16 ori mai mari in tarile cu cele mai ridicate astfel de costuri decat sunt in tarile cu cele mai reduse costuri cu forta de munca.

Pentru salarii de 300.000 de dolari, costurile fortei de munca in cea mai scumpa tara – Brazilia – sunt de 40 ori mai mari decat cele din cea mai ieftina tara – Danemarca. Angajatorii brazilieni trebuie sa plateasca suplimentar 172.667 dolari pe langa un salariu brut de 300.000 USD (57,6% din salariul brut), in timp ce angajatorii danezi trebuie sa plateasca 4.332 de dolari in plus (1,4%).

Ladislav Hornan spune: „in timp ce tarile cele mai scumpe sunt de obicei europene, Brazilia are de fapt cele mai mari costuri cu forta de munca din studiu. Brazilia are in mod constant costuri sociale ridicate pentru angajatii de toate nivelurile salariale, angajatorii trebuind sa plateasca periodic costuri suplimentare de peste 50% din salariul unui angajat. ”

UHY adauga ca exista, de asemenea, discrepante semnificative intre costurile fortei de munca in cadrul Europei.

Angajatorii din Italia – tara europeana cu cele mai ridicate costuri cu forta de munca– trebuie sa plateasca 15.544 dolari reprezentand cheltuieli cu asigurarile sociale pe langa un salariu de 30.000 de dolari (55% din salariul brut). in Danemarca, angajatorii trebuie sa plateasca 1.632 de dolari in plus – numai 5,4% din salariu brut.

Ladislav Hornan afirma: ”Tarile ca Regatul Unit, Germania, Irlanda sau Danemarca au avantajul ca aceste costuri cu forta de munca sunt mult mai mici decat acelea de oriunde de pe piata unica. E mult mai ieftin sa incepi o noua afacere si sa primesti noi angajati decat este oriunde altundeva in Europa. ”

Camelia Dobre, Managing Partner al societatii UHY Audit CD, membru UHY in Romania, comenteaza: „in privinta pozitiei Romaniei in topul tarilor studiate de UHY, asteptarile ne-au fost confirmate. Pentru salarii brute anuale de la baza intervalului analizat (30.000 $), Romania se situeaza peste media Europei si peste media tarilor G7. Cu un procent de 28,07% din salariul brut, Romania ocupa locul 9 in ceea ce priveste contributiile platite de angajator pentru un salariu anual de 30.000 $ si locul 11, cu un procent de 16,91%, pentru un salariu anual de 75.000 $. in schimb, in cazul unui salariu brut de 300.000 $, Romania pare ca avantajeaza angajatorul in comparatie cu media la nivel international si cu alte tari europene precum Italia, Franta sau Austria, ocupand locul 13 cu un procent de 9,07% din salariul brut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here