Romsilva considera eronat raportul Consiliului Concurentei pe piata lemnului

0
815

Raportul preliminar privind investigatia sectoriala pe piata lemnului, publicat recent de Consiliul Concurentei, este eronat, cuprinzand ambiguitati şi inexactitati care deformeaza perceptia publica asupra activitatii sectorului forestier, sustine Romsilva.

„Sunt folosite (in raport,n.r.) unele notiuni care nu concorda cu terminologia de specialitate si care creeaza confuzii (…) Pe piata lemnului, RNP-Romsilva se asimileaza proprietarului de masa lemnoasa si nu cumparatorului de masa lemnoasa. A participa la licitatii pentrui a cumpara lemnul din padurile pe care le administreaza, asa cum solicita anumiti factori interesati si cum se contureaza concluziile Raportului, apreciem ca este complet eronat”, arata Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, intr-un comunicat.

Reprezentantii Romsilva spun ca autoritatea de concurenta a interpretat eronat datele transmise de regia nationala, informeaza Mediafax.

„Cu precizarea ca Romsilva a pus la dispozitie toate datele si informatiile solicitate pentru aceasta investigatie a Consiliului Concurentei, ne exprimam regretul pentru interpretarea lor eronata si pentru publicarea unui Raport nefinalizat, care cuprinde o serie intreaga de ambiguitati si inexactitati, de natura sa deformeze perceptia publica asupra activitatii intregului sector forestier al economiei nationale si sa afecteze grav imaginea Romsilva”, se arata in comunicat.

Oficialii Romsilva spun ca statul, in calitate de proprietar al fondului forestier, a acordat Romsilva dreptul privind administrarea acestui in conformitate cu prevederile Constitutiei.

„RNP-Romsilva a primit dreptul de a valorifica produsele fondului forestier (lemnul si celelalte produse, lemnoase si nelemnoase), in conditii de eficienta economica, cu obligatia ca din veniturile realizate sa efectueze toate lucrarile de ingrijire si regenerare a padurilor, sa respecte regimul silvic si sa asigure gestionarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului, fara nici o subventie sau sustinere financiara din partea statului. Mai mult, cea mai mare parte din profitul brut al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva se varsa la bugetul statului, ca o consecinta a faptului ca statul este proprietarul”, se mai arata in comunicat.

Romsilva a vandut la licitatiie, in primele sapte luni, 6,28 milioane m³ de lemn, incasand 962,3 milioane lei, cu 28% peste pretul de pornire.

in urma cu circa doua saptamani Consiliul Concurentei a anuntat ca analizeaza observatiile si informatiile primite in perioada de consultare publica a Raportului preliminar pe piata lemnului.

Raportul arata ca RNP – Romsilva desfasoara atat activitati de administrator, cat si de agent economic, ceea ce ii ofera avantaje de natura concurentiala fata de ceilalti concurenti.

Conform legislatiei in domeniu, Romsilva administreaza fondul forestier proprietate publica a statului, dar poate si achizitiona lemn fasonat si lemn prelucrat (cherestea, prefabricate etc) din fondul forestier pe care il administreaza, fara licitatie sau concurs de oferte. Dupa ce isi retine necesarul de consum, Romsilva valorifica prin licitatie masa lemnoasa ramasa.

„Consiliul Concurentei atrage atentia ca, in aceste conditii, Romsilva trebuie sa separe cele doua activitati de administrator si operator pe piata. in plus, in cazul in care comercializeaza masa lemnoasa este necesara o procedura competitiva de piata (licitatie/concurs de oferte). De asemenea, legislatia actuala permite organizarea de licitatii cu strigare si in situatia in care exista un singur participant la licitatie, situatii in care nu se manifesta concurenta. Analiza informatiilor furnizate de 40 directii silvice judetene a aratat ca licitatiile cu un singur participant detin o pondere foarte mare din totalul licitatiilor organizate in perioada 2011-2014. De exemplu, in judetele Dolj, Galati, si Giurgiu, procentul licitatiilor cu un singur participant depaseste 80% din numarul total de licitatii”, arata autoritatea de reglementare.

Un numar mare de licitatii cu un singur participant, peste 60% din total, s-a inregistrat si in cazul directiilor silvice din judetele Calarasi, Salaj, Tulcea, Maramures, Satu Mare, Olt si Ialomita.

Cele 40 de directii silvice au organizat, in perioada 2011-2014, 46.756 licitatii (fara judetul Suceava), din care aproape 35% au fost licitatii cu un singur participant.

La nivel national sunt atestate 5.216 firme avand ca obiect de activitate exploatarea forestiera. Cele mai putine, respectiv 13 firme, sunt in judetul Teleorman, iar cele mai multe, 563 sunt in judetul Suceava, dar atestarea este valabila la nivel national. Astfel, oricare din cele 5.216 de companii atestate pentru activitati de exploatari forestiere isi poate desfasura activitatea in oricare regiune a tarii. in aceste conditii, Consiliul Concurentei considera ca nu este normala existenta unui numar atat de mare de licitatii cu un singur participant si recomanda o mai buna valorificare a masei lemnoase prin evitarea situatiilor de acest fel.

O alta recomandare a Raportului preliminar pe piata lemnului o constituie intocmirea unui cadastru forestier. Datele furnizate de INS indica o crestere continua a suprafetei fondului forestier, dupa 1990, dar acestea se datoreaza, in principal, unor reamenajari de pasuni si introducerii in fondul fondului forestier a altor suprafete, conform Consiliului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here