Romania – printre tarile UE cu cea mai mare scadere a salariului real !

0
907
salarii

Institutul Sindical European (The European Trade Union Institute – ETUI) a publicat o harta vizuala a evolutiei salariale in Uniunea Europeana, intre anii 2010 si 2012, pentru cele 28 de tari componente.

Conform graficelor postate, remarcam faptul ca Romania se afla printre statele din UE in care – in perioada mentionata – au scazut cel mai mult salariile (cu 1,7317%). Mai exact, tara noastra este pe locul 24. in urma Romaniei sunt numai Estonia (scadere a salariilor reale cu 2,2232 %), Ungaria (- 3,1882 %), Lituania (- 4,0165 %) si Grecia (o scadere cu 4,8831 %).

Sa nu uitam insa ca – desi in Grecia au scazut cel mai mult veniturile – scaderea a pornit de la un salariu mediu cu mult mai mare decat cel din Romania! si chiar si asa, cu salarii scazute drastic, Grecia tot este inaintea tarii noastre in privinta veniturilor lunare ale angajatilor! Conform datelor statistice, salariul mediu brut in Romania a fost, in luna mai 2013, de 2.226 lei, in vreme ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.611 lei.

in schimb, in Grecia, salariul mediu net depaseste echivalentul a 5.000 – 5.500 de lei, astfel incat, desi grecii au fost obligati sa suporte o scadere mai mare a veniturilor decat romanii, noi suntem inca departe de nivelul din Grecia!

De altfel, nu numai statele mentionate mai sus o duc greu, din punctul de vedere al asigurarii salariilor angajatilor. Nu mai putin de 15, dintre cele 28 de state ale UE s-au confruntat cu situatia scaderii veniturilor propiului popor, printre care se numara Danemarca, Marea Britanie, Italia sau chiar Luxemburg!

Studiul ETUI stabileste si gradul de risc privind saracia si excluderea sociala, capitol la care Romania este – de asemenea – in nedoritul grup fruntas, cu un risc de 40,3 % din totalul populatiei. Doar Letonia (40,4%) si Bugaria (49,1 %) consemneaza un risc superior tarii noastre. Este vorba despre procentul din populatie care ar putea sa resimta in mod direct ce inseamna saracia sau sa aiba probleme din punctul de vedere al integrarii sociale, ceea ce – pana la urma – se reflecta in scaderea nivelului general de trai.

Studiul Institutul Sindical European ilustreaza, de fapt, impactul dramatic al politicilor de austeritate asupra salariilor din UE, iar Confederatia Europeana a Sindicatelor avertizeaza liderii europeni ca este necesara, de urgenta, o schimbare de directie, pentru a restabili cresterea si increderea. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here