Romania, printre economiile cu cele mai bune performante in 2015

0
603
grafic-economie-sus

Toate economiile din Uniunea Europeana vor inregistra crestere economica in 2015, pentru prima oara de la declansarea crizei financiare, iar Romania, Polonia si alte tari din estul continentului vor continua sa inregistreze performante superioare altor state comunitare, potrivit Bancii Mondiale.

Cresterea salariilor reale si energia ieftina vor sustine cheltuielile de consum in intreaga Europa, chiar daca nivelul consumului nu va reveni inca la valorile anterioare crizei, potrivit estimarilor Bancii Mondiale (BM) obtinute de Financial Times.

Polonia, Romania si alte tari din centrul si estul Europei, care au traversat criza din 2008 mai bine decat statele occidentale, vor continua sa inregistreze performante superioare acestora, in urmatorii doi ani. Astfel, statele rasaritene vor consemna cresteri ale PIB de peste 2,4% in 2015, datorita cererii de consum, a revenirii treptate a investitiilor si a continuarii cresterii exporturilor.

Pentru zona euro, Banca Mondiala anticipeaza o crestere economica de 1,5% in 2015 si de 1,8% in 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, institutia financiara se asteapta la un avans de 1,8% in acest an si la 2% in 2016.

in pofida perspectivelor relativ pozitive, Banca Mondiala avertizeaza in privinta divergentei politicilor monetare din Statele Unite si Europa, care amplifica volatilitatea pietei financiare. Institutia semnaleaza si presiunile asupra finantelor publice generate de inflatia scazuta, cresterea economica modesta si temerile legate de impactul crizelor din Grecia si Ucraina.

Theo Thomas, co-autor al raportului BM, cere tarilor sa continue reformarea legislatiei muncii, inlaturarea barierelor comerciale si investitiile in calificarea fortei de munca, pentru protejarea redresarii.

Polonia, a sasea mare economie din UE, dar care nu este inca membra a zonei euro, va continua sa inregistreze crestere economica peste cea de la nivelul UE, sustinuta de exporturi, ca si in cazul altor tari din regiune.

„Exporturile au fost principalul motor de crestere in multe tari din Europa Centrala si de Est, precum Polonia, Bulgaria si Romania”, a spus Mamta Murthi, director la BM pentru Europa Centrala si regiunea baltica.

Cu toate acestea, pe fondul scaderii investitiilor straine directe, in urma crizei, este nevoie ca statele sa se concentreze pe imbunatatirea mediului de afaceri, calificarea fortei de munca, incurajarea inovatiilor, investitii in infrastructura si reducerea barierelor legislative, a adaugat Murthi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here