Revigorarea economica va avea loc « in salturi »

0
677

In majoritatea tarilor si regiunilor lumii,
Revigorarea economica va avea loc « in salturi »

Europa, SUA si Japonia « emit » semnale contradictorii privind ritmul de revenire economica dupa criza. Monedele principale ale lumii raman foarte volatile. in Europa Centrala si de Est se accentueaza decalajele : Polonia si Cehia conduc « plutonul fruntas », Romania si Ungaria inca se lupta cu criza.

«Nici una dintre tarile afectate de criza nu va avea o relansare economica coerenta si constanta, intrucat criza a fost mult prea profunda si, in plus, interdependentele economice la nivel mondial sunt extrem de complexe, iar evolutiile pozitive dintr-o anumita zona au adesea efecte negative pentru anumite tari sau regiuni. Cel mai bun si recent exemplu in acest sens este aprecierea monedei Europene din ultima saptamana, care loveste actiunile companiilor exportatoare, iar pe un termen ceva mai lung, prin propagarea efectelor valutare, va avea, fireste, efecte negative asupra cresterii economice a tarilor care isi bazeaza o buna parte din economie pe exporturi ”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Euro a inceput saptamana trecuta cu o cotatie de 1,2641 USD pentru 1 Euro si a incheiat-o la nivelul de 1,2926 USD pentru 1 Euro, marcand astfel o apreciere de 2,25% in numai 5 zile; de la inceputul lunii iulie, Euro s-a apreciat fata de dolarul american cu 5,68%. Euro a crescut in primul rand ca urmare a semnalelor pozitive privind modul in care UE si economia mondiala vor trece peste criza deficitelor bugetare inregistrate de unele state europene. intarirea monedei europene consituie, in ansamblu, un semnal bun privind increderea in economia UE. « Pentru un exportator din Zona Euro insa, aprecierea Euro inseamna ca la incasarea contravalorii exporturilor in USD va putea cumpara cu acestia mai putini Euro decat estimase atunci cand a realizat exportul, adica va inregistra o scadere a veniturilor. Cumulate la nivelul unei tari a carei economie este bazata pe exporturi, aceste evolutii vor influenta negativ cresterea sa economica in perioada imediat urmatoare», arata analistii X-Trade Brokers.
Majoritatea economiilor lumii au emis semnale contradictorii in ultima perioada privind ritmul de depasire a crizei economice. SUA au inregistrat, de exemplu, evolutii negative ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce solicitarile de ajutor de somaj au scazut. Situatia este similara si in alte zone ale lumii.
in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, in acest an si in 2011 decalajele dintre tari se vor accentua, Polonia si Cehia avand deja un avans considerabil : prima a reusit sa nu intre in recesiune, iar Cehia inregistrand cresteri consistente pe mai multe segmente in ultima perioada. « in acelasi timp, Romania se afla in recesiune, cu perspective similare si pentru 2011 si inca incearca sa identifice caile de relansare economica, intrucat masurile luate pana in prezent au vizat doar reducerea deficitului bugetar, fara a stimula cresterea economica, sustinerea productiei, a anumitor sectoare competitive etc », subliniaza analistii X-Trade Brokers. Ungaria, la randul sau, este intr-o situatie nu foarte favorabila, actualmente inclusiv din cauza faptului ca Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au suspendat discutiile de evaluare in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008. O prima urmare- Forintul <<a explodat>> de la nivelul de 281,59 Forinti pentru 1 Euro, cu care a inchis sedinta de transactionare de vineri 16 iulie, ajungand luni 19 iulie de nivelul de 289,38 Forinti pentru 1 Euro, la primele ore ale diminetii.
« Din cauza crizei economice si a modului in care statele din UE au reactionat pentru a o depasi, se vor accentua atat decalajele din Uniune, cat si cele dintre tarile din Europa Centrala si de Est : Romania va avea de recuperat cu mult mai mult decat avea in 2008, pentru a se apropia de mediile europene, iar politicile macroeconomice vor trebui sa fie recalibrate pentru a face fata noilor provocari », a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here