Reuters: FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii bugetari

0
673

Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale, comenteaza Reuters.

Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul.

FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.

In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza financiara.

„Este incurajator ca exista o recunoastere tot mai mare in randul autoritatilor ca un acord cu FMI este benefic Romaniei. Ar ajuta la consolidarea increderii in Romania, in eventualitatea unui soc extern si, poate mai important, ar actiona ca o ancora pentru reformele structurale”, a spus William Jackson, analist la Capital Economics.

El a adaugat insa ca nu este sigur ca poate fi incheiat un acord.

„Economia merge mai bine si, cu alegerile care se apropie, este greu sa vezi Guvernul facand compromisuri care ar fi probabil necesare pentru a asigura un acord cu FMI”, a aratat Jackson.

Ultimul acord cu FMI a expirat in septembrie.

Ponta a declarat ca vrea un nou acord care sa asigure Romaniei o linie flexibila de credit, iar FMI a aratat ca este gata pentru discutii daca va primi o solicitare oficiala.

Ministrul roman de Finante a declarat joi reporterilor ca Guvernul ar putea solicita un nou acord in luna martie, dar ca semnarea acordului ar putea sa aiba loc dupa alegeri. El a subliniat ca vorbeste in nume personal.

Reprezentantii FMI si premierul Ponta au refuzat sa comenteze.

„Pana acum nu am discutat cu autoritatile romane despre un nou program”, a precizat pe mail, pentru Reuters, Angela Filote, sefa reprezentantei FMI la Bucuresti.

Istoria recenta arata ca noile discutii ar putea fi dificile. Reticenta Romaniei la implementarea unor masuri precum majorarea preturilor gazelor sau reforma sectorului minier au facut ca evaluarile FMI sa nu poata fi finalizate cu succes, dupa jumatatea anului 2014.

Leul s-a apreciat in acest an cu peste 1%, dar a scazut dupa un comunicast de joi al FMI.

„in conditiile in care Guvernul creste cheltuielile bugetare inainte de alegerile de anul viitor, lipsa unui acord cu FMI poate avea un impact negativ asupra leului”, se arata intr-o nota a ING.

PSD a inregistrat o infrangere stanjenitoare in alegerile prezidentiale de anul trecut, iar Ponta are in fata un proces in care este acuzat de coruptie, din perioada in care era avocat, fiind mai putin probabil sa nemultumeasca alegatorii cu reforme.

Un sondaj realizat de INSCOP Research si Adevarul in iulie, perioada de varf a crizei din Grecia, arata ca 48,9% dintre romani considerau atunci ca ar trebui sa faca sacrificii pentru plata la timp a datoriilor tarii, in timp ce 40,2% s-au declarat impotriva.

Un alt sondaj realizat de aceeasi institutie a aratat ca 33,9% dintre romani au incredere in FMI, cel mai redus nivel intre institutiile internationale incluse in sondaj. NATO s-a situat pe primul loc, cu 57,6%.

„Lucrurile vor fi foarte complicate in privinta negocierilor, daca FMI si creditorii internationali vor veni cu conditii dure. Speram ca pana la urma sa incheiem un acord”, a declarat un senator al PSD.

Ponta se va uita si la soarta omului care a impus reducerea numarului de locuri de munca si a salariilor si majorari de taxe, in cadrul primului acord cu FMI. Fostul premier Emil Boc, care a devenit imaginea acestor masuri, a demisionat in 2012, creand conditiile pentru ascensiunea lui Ponta.

„Calendarul electoral aglomerat din 2016, cand vor avea loc alegeri locale si parlamentare, nu faciliteaza aplicarea unor reforme nepopulare. Drept rezultat, Fondul va fi probabil sceptic fata de solicitatea Romaniei pentru un nou acord”, a declarat Otilia Dhand, analist la Teneo Intelligence.

Situatia financiara a Romaniei este mai buna ca acum sase ani. Guvernul tinteste un deficit bugetar de 1,86% din PIB in acest an, fata de 7,3% in 2009. Cresterea economica va fi de peste 3%, fata de o contractie de 7,1%.

in mod paradoxal, situatia economica mai buna reduce sansele pentru un nou acord cu FMI. Acordul precedent a pus la dispozitia Guvernului o linie preventiva de credit de 4 miliarde de euro care nu a fost accesata.

„Programul cu FMI nu mai era respectat de ceva timp si nu cred ca vor conveni un altul. Exista dezacorduri serioase referitoare la buget. Guvernul vrea sa evite procedura de deficit excesiv a UE, dar nu cred ca vrea sa urmeze programul FMI. Nu este bine, dar in acest moment este suficient de puternic pentru a nu avea nevoie de programul cu Fondul”, a spus Viktor Szabo, manager de portofolii la Aberdeen Asset Management.

in lipsa constrangerilor acordului cu FMI, Romania ar putea ajunge sa puna din nou in pericol progresele realizate. FMI a avertizat ca reducerile de taxe si majorarile de salarii vor impinge deficitul aproape de nivelul de 3% in 2016 si peste acest prag in 2017.

„Ne putem intreba cat de serios este Guvernul in dorinta sa de a incheia un nou acord, avand in vedere ca nu am aratat o dorinta prea mare de a aplica reforme structurale in cel actual”, a spus Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal.

El a aratat ca in ultimii 25 de ani, in perioadele in care Romania nu a avut acorduri cu Fondul au avut loc cele mai mari greseli de politica economica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here