Reorganizare administrativa sau haos programat?!

0
644

De cateva zile incoace, urmaresc atent si oarecum, incremenit, fluxurile de stiri referitoare la Grecia. Constat cum aceasta tara sta sa se prabuseasca sub incapacitatea propriei administratii. SUA, la randul ei, se zbate la un pas de dezastru financiar avand insa grija sa-si conserve puterea militara. Euro sta sa pice, dolarul, sa cada, criza sa revina, iar noi ne pregatim de… reorganizare administrativa.

Spun unii ca astfel, prin reorganizare, coruptia va muri, banii europeni vor veni, iar dezvoltarea va fi garantata! Exceptional! Ar trebui sa ne bucuram cu totii de vizionara propunere a administratiei de la Bucuresti.
Dar noi – ”Nu si Nu!”… Nu vrem regiuni, vrem judete, nu vrem voievodate, vrem tot judete, nu vrem cnezate – sau ce-or mai fi – ci vrem aceleasi si aceleasi judete. Sa fie de vina naturala rezistenta la schimbare, sau la reforma cum ar spune locatarii palatelor de pe langa Dambovita bucuresteana? Dar iata ca si unii reprezentanti ai cetatenilor romani de etnie maghiara, dispusi sa voteze orice primeau la plic, se revolta. Cica vor un judet, regiune sau ce-o fi numai a lor, care sa se cheme tinutul Secuiesc”

Avand ceva timp la dispozitie, de cand studentii si-au facut de cap si au absolvit, arunc si eu o privire pe planurile de reorganizare administrativa. Ma scuzati: pe „planul maghiaresc” ca ala romanesc lipseste de la dosar. insa ni se promite ca expertii de partid si de stat stau zi si noapte sa ticluiasca planul… Oricum, „indrumarea superioara” a fost data.
Asadar, ar urma sa avem 8 judete, mari si rotofeie, formate exact pe scheletul (ca atat a mai ramas) Agentiilor de Dezvoltare Regionala.

Acum stau eu stramb si incerc sa ma gandesc drept: pai cand or face astia marea restructurare, cand inca legi intregi isi asteapta normele de aplicare, cand inca nu avem implementata o lege a educatiei nationale, cand modificarea Constitutiei a trecut de la dezbatere la scandal, iar politistii se pregatesc sa „dea navala” la sediile agentiilor specializate in plasarea somerilor? Dar, probabil, astea or fi probleme minore, iar marea reimpartire administrativa, fara plan, e ceva major!

Ma gandesc insa ce economie bugetara va fi aceea cand va trebui sa unifici 5-6 administratii locale in cateva luni (stiti, chestiile alea minore, carat dosare, arhivare, predare-primire, mutare dintr-un loc in altul, „hai la mine” , „ba nu, ca la tine”, proteste, greve, „hai sa fiu tu sef”,  „ba nu, ca eu vreau asta”, probleme pe care administratia romaneasca de ieri si de azi le-a rezolvat intotdeauna cu precizie si profesionalism. Mai ramane lamurirea lui badea Gheorghe si a coanei Filofteia ca deplasarea lor la viitoarea resedinta de judet, cale de vreo 2-300 de km, pentru un act pe care competenta primarie nu poate sa li-l mai dea, inseamna reforma.

in rest, toate sunt bune. Vara a venit. Autostrazile se construiesc ca de la sine. Trenurile inca stau pe sine. TVA-ul e nemiscat. Pensionarii si-au facut AMR-ul (termen folosit de militarii recruti pentru numararea zilelor ce le-au mai ramas de stat in armata n.a.) pana la campania electorala in timpul careia vor avea marite pensiile. Bugetarii – cat mai au pana la indexarea lefurilor – iar clientela politica, cat mai are de stat pe functiile caldute obtinute cu atata sarg prin latrat aiurea in campanii electorale. Mai raman antreprenorii care… Oare au mai ramas?

in loc de concluzii, cateva intrebari:

Oare nu ar fi fost mai bine ca inainte ca decidentul sa faca o atare propunere cu termen scadent in cateva saptamani sa vada daca e in stare sa-si puna in „opera” dorinta?

Oare nu ar trebui intrebat si cetateanul contribuabil daca vrea o astfel de reimpartire? Nu de alta, dar el PLaTEsTE!

Oare chiar trebuie creata discordie nationala pentru ca un partid sa ramana la guvernare, dar „sa se dea” in opozitie, pentru a aborda viitoarele alegeri de pe pozitiile ce ii convin?

Oare chiar parem noi, romanii, niste prosti, care pot fi luati la misto de catre o clasa politica incapabila sa-si selectioneze profesionistii din noianul de carieristi si profitori?

Cateva constatari impertinente

Pana in prezent administratiile locale (judetene) s-au dovedit mai eficiente la atras fonduri europene decat admnistratia centrala. in momentul de fata exista Consilii Regionale constituite la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare care pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea intregii regiuni, iar costurile cu functionarea acestora sunt… nule.

Raul-Ciprian Dancuta

(articol preluat din revista Business Adviser nr 60, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here