Raspuns dur a lui Isarescu, despre intarzierea falimentului personal: Autostrada catre Vest trebuia finalizata in 2006

0
739
mugur_isarescu

BNR sustine legea falimentului personal, care ar ajuta clientii in negocierile cu bancile, dar sa fie”o lege buna”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, explicand ca adoptarea s-a amanat mai multi ani, din aceleasi motive pentru care nu s-a finalizat pana in 2006 autostrada catre granita de vest,  anunta Mediafax.

„Suntem pentru legea falimentului personal. O lege buna. Uitati cum a fost pentru legea insolventei firmelor (…) Sa va spun ce inseamna o lege care nu este buna. S-a dat legea insolventei persoanelor juridice, da? si s-a ajuns la urmatoarea situatie: intra o firma in insolventa, insa actionarul principal are voie a doua zi sa-si infiinteze alta firma. Pai, ce inseamna asta decat stimularea indisciplinei de plata? Este valabila in Romania. Deci, o lege a insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie bine facuta, o lege care poate sa fie aplicabila”, a afirmat Isarescu, intrebat daca legea falimentului personal nu ar aduce un echilibru de forte in negocierile individuale dintre clientii persoane fizice si banci, solutie propusa de banca centrala.

intrebat daca BNR are in vedere un model de lege aplicat in prezent alte state sau ce inseamna o lege buna, oficialul BNR a spus: „O lege buna inseamna o lege buna. Bine facuta, cu grija”.

El a detaliat ulterior ca o lege buna presupune si posibilitatea practica de a fi aplicata, inclusiv din perspectiva organizarii sistemului juridic.

„Daca vine CSM-ul si ne spune ca n-are cum sa faca fata la un numar atat de mare de potentiale procese de insolventa, credeti ca momentul acela, cand se va introduce, va fi un moment bun? Nu va incurca mai mult lucrurile? La acest lucru ne referim”, a adaugat seful bancii centrale.

Isarescu a calificat ca nedrepta perceptia ca BNR s-ar opune unei legi a falimentului personal, aratand ca pozitia bancii centrale a fost doar de a pune unele intrebari si de se asigura ca legea va putea fi aplicabila si nu va afecta disciplina de plata.

„Este singurul lucru care se discuta de cinci ani? Eu am semnat in anul 2000 ca autostrada catre granita de vest trebuia sa se termine in 2006 si suntem la zece ani de atunci”, a raspuns Isarescu la observatia ca discutiile privind legea falimentului personal au inceput in urma cu cinci ani.

FMI a transmis o scrisoare ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.

Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, country manger al Bancii Mondiale.

FMI a inclus in aproape toate scrisorile de intentie din ultimele doua acorduri cu Romania, initiate in 2009, solicitari adresate autoritatilor prin care sa nu fie adoptata legea falimentului personal, desi in alte state, cum este cazul Ungariei, institutia internationala chiar a recomandat autoritatilor sa adopte o astfel de initiativa legislativa.

De fapt, FMI a preluat permanent retorica Bancii Nationale a Romaniei, avand aceeasi pozitie si in ceea ce priveste OUG 50/2010 si, ulterior, legislatia si competentele instantelor privind clauzele abuzive.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a reunit, saptamana trecuta, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate.

Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here