Protestul din Capitala al profesorilor s-a incheiat, acestia acuza Guvernul de incalcarea legilor

0
800
clasa_de_curs

clasa_de_cursCei peste 1.500 de sindicalisti din invatamant au incheiat protestele de joi din Capitala, cadrele didactice acuzand guvernantii ca nu vor sa respecte legile si sa discute cu sindicalistii, astfel ca vor continua actiunile anuntate, pana la declansarea grevei generale.

Pichetele de la Ministerul Educatiei si de la Ministerul Muncii s-au incheiat in jurul orei 14.00.

Cadrele didactice participante la protestul de joi au huiduit si au fluierat, cerand demisia ministrului Educatiei. Acestea au recitat poezii, au cantat cantece si i-au numit „hoti” pe guvernanti.

La protestul de la Ministerul Educatiei au participat peste 1.500 de sindicalisti, iar alti peste 50 au pichetat sediul Ministerului Muncii.

Protestele de joi ale cadrelor didactice au inceput la ora 11.00, la sediul Guvernului, unde sindicalistii au adus o mascota care-l reprezenta pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, imbracat in samurai, pe care scria „Legea educatiei nationale”, „Vrem titularizare in sistem” si „Respectati contractele colective de munca”.

La scurt timp de la inceperea protestului, liderii sindicali au fost invitati la o discutie, in Palatul Victoria, cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ministrul Muncii, Mihai seitan, si cu secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.

Dupa o ora de protest in Piata Victoria, cei peste 1.500 de sindicalisti din invatamant au plecat in mars spre Ministerul Educatiei.

Sindicalistii din educatie au anuntat joi, dupa discutiile de la Guvern, ca actiunile de protest vor continua pana la declansarea grevei generale, intrucat reprezentantii Executivului continua sa trateze invatamantul „cu aceeasi aroganta si dispret”, in loc sa gaseasca solutii.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Liviu Pop, a afirmat ca discutiile de joi, de la Guvern, cu ministrii Muncii si Educatiei nu au facut decat sa continue „dialogul surzilor”, in care fiecare parte si-a sustinut punctul de vedere.

„Nu avem niciun element de noutate. Saptamana viitoare vom finaliza referendumul, notele tot nu se vor trece in catalog. Este posibil ca aceasta masura sa fie mentinuta tot semestrul al doilea. Greva generala bate la usa”, a declarat Liviu Pop.

El a aprecizat ca actiunile de protest ale cadrelor didactice nu vizeaza doar salariile, ci si mentinerea calitatii sistemului de invatamant, iar daca Guvernul va refuza sa ia masuri in acest sens, actiunile de protest vor continua pe parcursul intregului an.

Presedintele Federatiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a declarat, dupa discutiile cu ministrii Mihai Seitan si Daniel Funeriu, ca nu s-a rezolvat nimic, sindicalistii fiind tratati „cu aceeasi aroganta si dispret pentru invatamant” si primind doar promisiunea unor intalniri viitoare cu ministrul Muncii.

„Solicitam colegilor nostri sa fie alaturi de noi in aceasta perioada dificila, pentru ca dispretul si aroganta guvernantilor este nemaiintalnita din anii ’90 incoace”, a declarat Isvoranu.

Presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat ca reprezentantii Guvernului au venit nepregatiti la intalnirea cu sindicatele, pentru ca nu au putut avansa nicio solutie pentru problemele ridicate.

„Ei au venit cu promisiuni, noi venim cu garantii ca actiunile de protest vor continua si vor capata o amploare greu de imaginat”, a spus Nistor.

Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de scaderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor scoli, de disponibilizarile din sistem care ar urma sa aiba loc din septembrie, dar si pentru ca nu au fost consultati la Legea educatiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here