Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost aprobat. Guvernul incepe procedura angajarii raspunderii

0
864
munca-birou-lucru

munca-birou-lucruGuvernul a aprobat, luni, proiectul de modificare a Codului Muncii si va trimite documentul la Parlament, in vederea angajarii raspunderii. Premierul Emil Boc si ministrul Muncii, Ioan Botis, vor sustine o conferinta de presa pe aceasta tema la ora 18.15, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Salariatii de noapte primesc un spor de 25% din salariu numai daca lucreaza astfel minimum trei ore

Documentul prevede ca „salariatii de noapte” beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

In varianta initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, era prevazut ca salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de „minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata”.

In actualul Cod al Muncii este prevazuta acordarea unui spor de 15 procente.

Angajatorii pot incheia succesiv maximum trei contracte de munca pe durata determinata

Documentul stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari.

S-a decis insa ca intre aceleasi parti sa poata fi incheiate succesiv cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata. Contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de trei luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Proiectul Codului Muncii mai prevede, in forma adoptata de Guvern, ca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, dar si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

Inchisoare 1-2 ani, sistarea fondurilor UE si interdictie la achizitii publice pentru munca la negru

Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, in care amenda era de 30.000 – 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane (fata de pana la cinci persoane in forma adoptata de Guvern).

In forma actuala, Codul Muncii prevede ca pentru primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca angajatorului ii va fi aplicata o amenda cuprinsa intre 3.000 lei si 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei.

Conform proiectului aprobat, luni, de Guvern, in cazul angajatorilor care primesc la munca mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca se va considera ca acestia comit o infractiune si vor fi sanctionati cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa va fi aplicata si pentru primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.

Daca munca este de natura sa ii puna in pericol persoanei respective viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la trei ani.

Persoana care lucreaza fara incheierea unui contract individual de munca va fi la de asemenea amendata, cu sume intre 500 si 1.000 de lei.

Guvernul elimina prevederea privind concediul fara plata pentru angajati, la reducerea activitatii

Astfel, in documentul initial era prevazut ca, in cazul in care, din motive economice, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile lucratoare consecutive pe an, angajatorul poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

in forma Codului Muncii adoptata, luni, de Guvern, aceasta prevedere nu se mai regaseste, hotarandu-se doar ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

Proiectul mai stabileste ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului pentru prelungirea delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia. (Mediafax)
VEZI PE MEDIAFAX PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI MUNCII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here