Proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor

0
992
blocuri

blocuriAsiguratorii nu vor mai avea dreptul de a refuza plata despagubirilor la politele de asigurare obligatorie a locuintelor in cazul in care nu au fost instiintati de catre asigurati timp de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor transmis HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Modificarile mai vizeaza faptul ca locuintele din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sa nu poata fi asigurate pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.

Proiectul de modificare a legii 260/2008 propune abrogarea articolului 21 din actualul act normativ, care ar fi dat dreptul asiguratilor sa refuze, in anumite conditii, plata despagubirii.

* Abrogarea articolului 21:

„Asiguratorii au dreptul sa refuze plata despagubirilor in cazul in care, in termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii prevazuti la art. 18 nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca din acest motiv nu s-au putut determina cauza producerii riscului asigurat si intinderea prejudiciului”.

* Locuintele din cladiri cu grad I de risc seismic, asigurate doar in urma reconsolidarii

O alta modificare propusa vizeaza locuintele situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, aspect care nu este tratat in prezenta lege. Astfel, proiectul propune ca la articolul 11 din lege sa fie introdus urmatorul aliniat:

„(3) Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, nu se asigura pentru nici unul din riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor”.

* Plata despagubirilor se va face direct de PAID

O modificare importanta este si cea referitoare la faptul ca plata despagubirii ar urma sa se faca direct de catre Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, si nu de catre companiile de asigurari, cum se specifica acum in lege (modificarea articolului 19, alin. 4).

” (4)Plata despagubirilor se va face direct de catre PAID in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor”, va specifica noul aliniat modificat.

Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea intra in vigoare din vara

Fondul Monetar International recomanda cresterea primelor de asigurare care sunt acum de 10, respectiv 20 de euro, in functie de materialele din care este construita locuinta.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pana la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea. „Nu este o data certa. Totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID”, a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.

Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a amintit ca, in prezent, cel mai important aspect al activitatii societatii se refera la achizitionarea si realizarea sistemului IT care va gestiona politele vandute si va genera permanent gradul de penetrare si furnizare a listelor persoanelor neasigurate. „Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost incheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura IBM”, a spus seful PAID, care a evitat sa precizeze valoarea contractului.

Primele de asigurare obligatorie a locuintelor, stabilite, in baza legii, la 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul de constructie, ar trebui revizuite, potrivit recomandarilor facute industriei de asigurari din Romania de catre FMI, in cadrul Raportului de Evaluare a Stabilitatii Financiare. „Asigurarea obligatorie a locuintelor, care se va aplica in cursul acestui an, reprezinta un mecanism sensibil de finantare si de degrevare a bugetului de stat in eventualitatea producerii unei catastrofe naturale. Totusi, primele de asigurare ar trebui revizuite astfel incat sa fie suficiente pentru o reasigurarea eficienta a programului. Totodata, expunerea potentiala a Guvernului sub aceasta schema de protectie prin asigurare ar trebui sa fie estimata si facuta publica”, recomanda raportul FMI. (HotNews)

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here