Prima Strategie de Tineret a Romaniei

0
902

In lumea contemporana, progresul este un fapt ce nu trebuie sa se mentina la rangul de simplu deziderat. Pentru a putea avansa intr-o societate tot mai competitiva este nevoie de viziune, strategie si indreptare constanta catre viitor. De altfel, viitorul este reprezentat de tineri, a caror integrare in societate, pe mai multe planuri, este un obiectiv central. Pentru asigurarea crearii unui mediu prielnic, in care tineretul sa isi exploateze la maxim potentialul, a fost gandita Strategia Nationala de Tineret 2014-2020.

Sub coordonarea Ministerului Tineretului si Sportului s-a asigurat premisa unei mai bune orientari catre tineret in vederea realizarii unei dezvoltari a acestora pe diferiti piloni. Strategia vizeaza patru directii de o importanta fundamentala in activitatea de coordonare a unor proiecte ce garanteaza integrarea tinerilor in diferite domenii: Munca si antreprenoriat, Educatie formala, non-formala si cultura, Sanatate, sport si recreere, Participare si voluntariat.

In acest sens, in domeniul Munca si antrepenoriat, tinerilor li se ofera sansa unei integrarii fara dificultati pe piata muncii. Acest lucru a fost luat in calcul avand in vedere ca somajul in randul tinerilor, inclusiv la nivel european, atinge proportii considerabile. Prin urmare, strategia urmareste facilitarea desprinderii de cercul vicios al lipsei de experienta in urma terminarii studiilor, dorindu-se combaterea uneia dintre problemele capitale ale sistemului actual.

Pentru sectiunea Educatie formala, non-formala si cultura se are in vedere promovarea unei viziuni care asigura o dezvoltare echilibrata tinerilor. Ideea care a stat la baza acestui fapt se sprijina pe dorinta sprijinirii tinerilor prin apropierea de o gama variata de evenimente culturale, cat si prin organizarea de activitati vizand educatia non-formala.

Referitor la domeniul Sanatate, sport si recreere, se urmareste combaterea pericolelor unei vieti sedentare, avand in vedere problemele de sanatate asociate unui stil de viata nesanatos. Consideram ca pentru o buna functionare a mintii este imperios necesara promovarea unor alternative active la activitatile daunatoare de petrecere a timpului liber.

De asemenea, pilonul Participare si voluntariat se fundamenteaza pe conceptul de “cetatenie activa”. Promovarea unor proiecte de voluntariat sustine participarea tinerilor la viata comunitatii. Prin urmare, tineretul poate lua cunostinta cu toate problemele sociale si poate ajuta la dezvoltarea unei viziuni ce conduce, eventual, la solutionarea acestora.

Implementarea acestei strategii vizeaza in aceeasi masura o viziune pe termen scurt, cu efecte imediate, cat si o viziune pe termen lung, ale carei efecte se vor resimti in timp. Din aceasta perspectiva, este vizata si adresarea problemelor tinerilor provenind din medii defavorizate sau facand parte din grupuri-tinta care se confrunta cu diferite probleme. Ca atare, sustinem cu tarie importanta concentrarii pe nevoile si cerintele tinerilor din aceasta tara. Este necesara implementarea coerenta a acestei strategii ce se focalizeaza asupra propunerii unor variante moderne si progresiste pentru asigurarea unui cadru prielnic dezvoltarii tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here