Preturile de consum au urcat cu 0,22% in martie fata de februarie

0
849
lupa-statistica

lupa-statisticaPreturile de consum au crescut cu 0,22% in martie fata de februarie, in conditiile in care aprecierea leului a determinat o reducere usoara la preturile pentru servicii, rata anuala coborand astfel la 4,2%, in linie cu asteptarile analistilor economici.

 Cursul mediu de schimb calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru luna martie a fost de 4,0879 lei/euro, cu 0,7% mai redus fata de cel afisat in februarie, de 4,1179 lei/euro.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), inflatia a inregistrat maximul acestui an in luna ianuarie dupa ce preturile au crescut cu 1,7% fata de decembrie, determinand o rata anuala de 5,2%. in februarie preturile au crescut cu 0,2%, astfel ca rata anuala a coborat la 4,49%.

Analistii economici chestionati de MEDIAFAX anticipau o inflatie lunara cuprinsa intre 0,1 si 0,3% in martie, la o rata anuala de 4,1%-4,3%.

In martie, preturile nu au inregistrat in general modificari semnificative comparativ cu luna anteriorara, existand doar diferente moderate la cateva produse.

Preturile marfurilor alimentare au crescut pe medie cu 0,17% fata de luna anterioara, in timp ce marfurile nealimentare au urcat cu 0,38%. Aprecierea leului a determinat o reducere usoara a preturilor la servicii cu 0,09% fata de februarie.

Cresteri mai importante au fost inregistrate la fructe si conserve din fructe, cu 1,22%, si la citrice, cu 1,92%. De asemenea, combustibilul s-a scumpit cu 1,95% fata de luna precedenta. La polul opus, pretul la laptele de vaca a scazut cu 1,06%, in timp ce la oua a coborat cu 5,84%.

Fata de luna decembrie, preturile de consum au urcat cu 2,1%, ceea ce reprezinta peste jumatate din nivelul central tintit de BNR pentru acest an.

BNR tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (aprilie 2009 – martie 2010) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2008 – martie 2009) determinata pe baza IPC a fost in martie de 5,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) de 5%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here