Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Turcia, Tamer Atalay: “Romania trebuie sa rezolve problemele legate de impozitare si de vize, pentru a avea mai multi investitori turci!”

0
1775

Valoarea schimburilor comerciale romano-turce era de 4.071,5 milioane de euro, la 30 noiembrie 2013, in crestere cu 2,09% fata de anul precedent. Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene si al cincilea partener in cadrul schimburilor internationale totale ale tarii noastre, dupa Germania, Italia, Franta si Ungaria. Turcia este al patrulea partener de export al Romaniei si se afla pe locul 9, intre tarile din care importam marfuri. Soldul balantei comerciale romano-turce este in favoarea Romaniei cu aproape 630 de milioane de euro.

La sfarsitul anului trecut, erau inregistrate in Romania peste 13.400 de societati comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a aproape 500 de milioane de euro, reprezentand 1,41% din totalul capitalului subscris de investitorii straini (locul 16). Dupa numarul de firme, Turcia ocupa locul 3 in clasamentul tarilor care au companii in Romania.

Potrivit estimarilor, investitiile totale ale firmelor turce in Romania, directe sau indirecte (realizate prin firmele inregistrate in alte state) depasesc suma de 4 miliarde de euro (respectiv, 5,5 miliarde dolari).

in acest context, i-am solcitat un scurt interviu presedintelui Camerei de Comert si Industrie Romania-Turcia, Tamer Alalay.

Care sunt principalele dificultati ale oamenilor de afaceri turci ce doresc sa investeasca in Romania?

In primul rand, cea mai mare problema este dificultatea obtinerii vizei. S-a discutat aceasta problema si la ultima intalnire dintre premierii celor doua tari. Prin rezolvarea acestei probleme, vor fi si mai multe investitii turce in Romania. in prezent, exista multa birocratie in obtinerea vizei. in acelasi timp, multe alte tari ale Uniunii Europene iau masuri pentru inlesnirea obtinerii vizelor de catre strainii care vor sa investeasca acolo. De exemplu, Polonia si Ungaria ofera vize de sedere in tara, intre unu si cinci ani, pentru oamenii de afaceri turci, daca acestia se duc la Camera de Comert doar cu actele firmei lor.

Care este procedura?

Orice patron de firma din Turcia merge cu actele firmei sale la Camera turca de Comert, din Ankara. Acolo, el primeste un act care atesta ca este om de afaceri si membru al Camerei. Cu acel act, se duce la Ambasada Poloniei sau la Ambasada Ungariei din Turcia, unde primeste pe loc viza de sedere in acele tari. Exista un protocol in acest sens, semnat de Camera de Comert cu cele doua ambasade. Cu Ambasada Romaniei nu exista o asemenea intelegere. in plus, este mult formalism. in aceste conditii, oamenii de afaceri turci prefera sa investeasca in tarile pentru care obtin viza mai repede si mai usor.

O a doua problema majora a Romaniei, cu referire directa la atragerea investitorilor straini, este gradul de impozitare. Atat Romania, cat si Bulgaria sunt tari ale Uniunii Europene. Daca Romania doreste cat mai multi si mai mari investitori, atunci trebuie sa reduca impozitele, deoarece in Bulgaria sunt impozite mai mici. Vecinatatea Bulgariei dezavantajeaza Romania, pentru ca – facand comparatie – oamenii de afaceri turci infiinteaza firme la Sofia si nu mai vin in Bucuresti. Chiar si oameni de afaceri romani se duc la Sofia! in calitatea pe care o avem, de Camera de Comert bilaterala, noi am explicat premierului Victor Ponta cum stau lucrurile. Pentru mine, Romania este a doua mea tara si mi-as dori ca aici sa vina cat mai multi investitori din Turcia! Iar Romania noastra ar trebui sa rezolve cat mai grabnic aceste probleme. Pe fondul crizei economico-financiare globale, orice tara ar trebui sa ia masuri adecvate si sa prevada facilitati pentru atragerea investitorilor, iar statele sunt chiar in competitie din acest punct de vedere!
Asadar, Romania trebuie sa rezolve problemele legate de impozitare si de vize, pentru a avea mai multi investitori turci!

Care sunt domeniile in care activeaza, cu preponderenta, oamenii de afaceri turci prezenti in Romania?

in sectorul bancar, in cel comercial, in televiziune, dar si in panificatie si alte sectoare industriale. Iata cateva exemple de investitii ale oamenilor de afaceri din Turcia, in Romania: fabrica Rulmentul Barlad, ProLemn Tg. Mures, Arctic Gaiesti, Erdemir Targoviste sau producatorul de lactate Sutas Popesti-Leordeni. Sunt numai cateva intreprinderi din multele care exista, in acest moment.

Cum sunt relatiile dintre patronii turci si angajatii lor romani?

Sunt relatii de serviciu foarte bune. Noi, turcii, ii iubim foarte mult pe romani si suntem foarte mutumiti de angajatii nostri din Romania. Iar gradul lor de calificare este foarte bun si chiar a crescut in ultimii ani.

Deci, angajatii romani sunt la un nivel de calificare sporit?

Din ce in ce mai inalt, iar explicatia este simpla: multi dintre angajatii actuali ai firmelor turcesti care au activitate in Romania au lucrat ani buni, inainte, in Spania, Italia, Germania sau in alte tari europene dezvoltate. in acea perioada, ei au dobandit modul occidental de a munci, mai eficient decat in Romania, iar – pe de alta parte – au capatat o experienta bogata. Cu acest „bagaj” extraordinar, atat ca mentalitate, cat si din punctul de vedere al cunostintelor acumulate in timp, ei au revenit in Romania, unde – datorita expertizei lor – au contribuit la cresterea calitatii muncii.
(Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here