Piata neagra de alcool prejudiciaza statul cu 2 miliarde de euro pe an

0
780
pahare-bautura-alcoolism

Piata neagra de alcool din Romania este in continua crestere, ajungand sa reprezinte peste 90% din totalul pietei si sa aduca statului un prejudiciu de aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Banii pierduti astfel ar putea rezolva probleme bugetare importante din domenii cheie, precum sanatatea, educatia, protectia sociala si infrastructura.

Este vorba despre cantitati enorme de alcool nefiscalizat care sunt vadute anual la tarabe improvizate sau la marginea drumului, prin piete, internet sau alte canale de distributie catre consumatori.

Prin calitatea lor indoielnica, aceste produse, care nu sunt supuse niciunui control, reprezinta o reala amenintare pentru sanatatea si chiar viata consumatorilor, generand totodata costuri bugetare semnificative.

Evaziunea fiscala are un impact devastator asupra industriei legale, singura care contribuie, prin taxele care le plateste si locurile de munca pe care le ofera, la dezvoltarea economica.

Proliferarea evaziunii fiscale duce si la grave probleme sociale. Este des intalnit in economia romaneasca tabloul in care o fabrica reprezinta cel mai important angajator pe raza mai multor localitati. Prin riscul esecului unei asemenea afaceri, mii de locuri de munca sunt puse in pericol, iar aceasta inseamna in cele mai multe cazuri devastarea unor localitati intregi prin lipsirea de orice sursa de venit a locuitorilor.

„Sunt zeci de mii de oameni care isi pierd locul de munca din cauza existentei pietei negre. Asta ca sa nu mai vorbim despre uriasul prejudiciu adus statului si de pierderile inregistrate de companiile serioase, platitoare de taxe. in ritmul acesta vom ramane fara o industrie romaneasca producatoare de alcool. Cat timp nu ia masuri, Statul le este complice acestor evazionisti”, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa al cincilea loc in topul ţarilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Astfel, un roman bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele platite la bugetul de stat, din cauza existentei pietei nefiscalizate.

Avand in vedere cantitatile mari de bauturi neiregistrate si tendinta consumatorilor de a-si subevalua consumul in cadrul sondajelor, consumul real este chiar mai mare.

„Traim in Raiul bauturilor spirtoase nefiscalizate. Aceasta piata reprezinta sectorul cu cea mai mare evaziune din economia romaneasca. Și asta se intampla desi ii semnalam de ani de zile existenta. Uneori am senzatia ca ne luptam cu morile de vant, ca Statul nu are urechi sa ne auda”, spune Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT.

Producatorii romani si-au aratat in nenumarate randuri disponibilitatea de a oferi mai multe locuri de munca si de a produce la intreaga capacitate a fabricilor pe care le detin. Pentru catoate acestea sa fie posibile, exista insa o nevoie acuta de creştere a eficienţei controalelor in ceea ce priveşte comerţul ilegal si de adoptarea unor masuri legislative foarte eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here