Perspective pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale romano-marocane

0
737

„Sunt convins ca semnarea acestor documente va contribui la dezvoltarea relatiilor comerciale cu Regatul Maroc si la valorificarea oportunitatilor de afaceri oferite de cele doua piete”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), cu ocazia semnarii a opt Acorduri de Cooperare intre Camera bucuresteana si Camerele de Comert, Industrie si Servicii din Beni Mellal, El Jadida, Errachidia, Kenitra, Khenifra, Khouribga, Meknes si Ouarzazate, regiuni marocane reprezentate la eveniment de conducerile institutiilor mentionate.  

Semnarea acestor documente a avut loc la Bucuresti, la 4 noiembrie 2014, in prezenta Excelentei Sale Faouz El Achchabi, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Regatului Maroc in Romania, facand parte din programul unei misiuni economice reprezentative organizate in tara noastra de Federatia Camerelor de Comert din Maroc, in perioada 1-6 noiembrie 2014.

in cadrul intalnirii care a precedat momentul oficial de semnare a documentelor au fost identificate domenii in care colaborarea romano-marocana se poate concretiza in afaceri avantajoase pentru ambele parti, subliniindu-se faptul ca firmele din cele doua tari pot beneficia de consultanta si asistenta oferite de biroul de reprezentare deschis de CCIB la Tanger si coordonat de Iuliu Stocklosa, vicepresedinte al Camerei bucurestene. Potrivit oficialilor prezenti, in Maroc exista oportunitati pentru implementarea unor proiecte in domenii precum: infrastructura portuara si aeroportuara, energie verde (eoliana si solara), electrificare, sisteme de epurare si pompare a apelor, componente pentru industria auto, agricultura, prelucrarea produselor agro-alimentare, turism. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a evidentiat potentialul cercetarii romanesti, precum si competitivitatea ofertei tarii noastre in anumite sectoare industriale, precum cel al echipamentelor energetice, industria auto si industria navala. Nu in ultimul rand, domnia sa a vorbit despre posibilitatile reale de colaborare in domeniul universitar.

Potrivit documentelor semnate, comunitatea de afaceri bucuresteana va fi informata, prin intermediul CCIB, asupra oportunitatilor oferite de piata marocana in domeniul exportului, importului si cooperarii in diverse sectoare. Valorificarea potentialului economic al celor doua tari se va putea realiza si prin intermediul unor forumuri de afaceri organizate in regim de reciprocitate in Romania si in Regatul Maroc, evenimente ce vor oferi celor doua comunitati de afaceri posibilitatea de a relationa, a identifica si a dezvolta proiecte comune.

Existenta, in prezent, a 12 acorduri de colaborare incheiate cu organizatii similare din Regatul Maroc se inscrie in aria preocuparilor CCIB ce vizeaza dezvoltarea cu prioritate a relatiilor cu tarile din afara spatiului comunitar, zona Magrebului fiind una dintre tintele strategiei CCIB de promovare a intereselor economice ale membrilor sai, precum si ale altor firme romanesti interesate.

Regatul Maroc este cel de al doilea partener comercial al Romaniei din Africa, volumul schimburilor comerciale realizat in 2013 reprezentand circa un sfert din comertul tarii noastre cu acest continent. De asemenea, ritmul de crestere a comertului romano-marocan a fost impresionant, in perioada 2006 – 2013 volumul schimburilor comerciale majorandu-se de aproape 7 ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here