Patriarhia vrea sa imprumute aproximativ 200 mil. de euro pentru realizarea Catedralei Neamului

0
661
patriarhia-romana

patriarhia-romanaLucrarile la Catedrala sunt prevazute sa inceapa in luna august a acestui an, iar costurile sunt estimate la 400 de milioane de euro. Patriarhia Romana cauta proiectanti pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, chiar daca multe voci se opun acestei constructii.

 

Astazi vor fi prezentate ofertele primite. Acestea includ proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii – la faza de studiu de fezabilitate si detalii tehnice pentru autorizatia de construire – insotite de machete ilustrative, care au fost depuse de societatile inscrise la concursul de proiectare a viitoarei catedrale patriarhale.

Ordinul Arhitectilor din Romania critica insa procedura prin care Patriarhia Romana va selecta proiectul castigator pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Ei considera ca este vorba doar de o licitatie pentru detalierea tehnica a unui model impus. Arhitectii au mai spus ca nu sunt de acord cu tema impusa a proiectului, considerand ca aceasta nu are legatura cu traditia autentica a arhitecturii ortodoxe romanesti si nici cu cea contemporana.

Visan Viorel Atanasiu, membru in conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania, spune ca, daca proiectul actual va fi pus in practica, va fi un esec urbanistic si arhitectural. El a criticat si amplasarea defectuoasa, dimensiunile prea mari si lipsa de identitate arhitecturala a viitoarei Catedrale.

Asociatia Umanista Romana se opune constructiei. Reprezentantii Asociatiei considera ilegale si neconstitutionale demersurile facute pentru a forta ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului pe terenul de 11 hectare de langa Palatul Parlamentului. Asociatia a initiat o serie de actiuni, inclusiv in justitie.

Nici toti romanii nu sunt de acord cu constructia lacasului. Ei au creat un cont pe facebook.com intitulat „Nu e momentul pentru Catedrala Neamului de 400 de milioane euro”. Peste 19.000 de membrii s-au alaturat deja.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe nu s-au lasat insa influentati de aceste opinii.   „Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare”, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane.

Referitor la contestarea dreptului de proprietate al Patriarhiei Romane asupra terenului, „atribuirea legala a acestuia de catre Statul roman reprezinta, in primul rand, un act de dreptate, nu un privilegiu. Terenul atribuit in proprietate Patriarhiei Romane reprezinta o reparatie morala pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor si Alba-Postavari si cele doua lacasuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Voda si Schitul Maicilor, pentru a se construi, in perioada regimului comunist, actuala cladire a Palatului Parlamentului”.

„In ceea ce priveste ingrijorarea manifestata de catre unii ca banii ar putea fi folositi pentru “orfelinate, camine de batrani, cantine pentru saraci” etc., informam ca, prin construirea viitoarei Catedrale patriahale, Biserica Ortodoxa Romana nu va diminua ampla opera sociala pe care o desfasoara in prezent”, au comunicat reprezentantii Patriarhiei.

Astfel, Patriarhia va continua demersurile pentru constructia celei mai mari Catedrale de la noi din tara. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here